Městečko jako na dlani

Malebné místo, zasvěcené sportu, i tak by se dal charakterizovat štýrský Schladming. Pokud sledujete sjezdové lyžování, možná vám jeho jméno rezonuje jako místo konání závodů světového poháru, nebo vrch Planai, který je srdcem místního lyžařského areálu, ve kterém najdete trati různé obtížnosti. Pozor, sjezd k nenižší stanici lanovky je dost obtížný, zvažte, jestli na konci dne chcete zdolávat černou sjezdovku. V blízkosti Schladmingu leží i menší střediska Galsterbergalm, Fageralm, Stoderzinken a Ramsau. A oblasti se používají skipasy Ski Amade. Při nákupu přes eshop ušetříte i desítky euro.  

Bazén hotelu Falkensteiner

V chatičce i v hotelu

Jako populární turistické středisko nabízí Schladming různé druhy ubytování.  Cena pokojů začíná na 1500 na osobu a noc v penzionech, můžete si ovšem užít i čtyřhvězdičkové hotely, jako je například Falkensteiner, kde budete mít k dispozici wellness se saunami a bazény, průvodce, prvotřídní kuchyni a veškerý komfort, který si náročný klient dokáže představit. Pokud vám ani to není dost, je tu možnost  pronajmout  si okázalý penthouse za statisíce.

Lyže vozit nemusíte

Toužíte cestovat nalehko?  Ani to není problém. Přímo ve stanici lanovky je půjčovna lyží a všeho potřebného, navíc je ve Schladmingu mnoho obchodů, které prodávají lyžařské vybavení.  Vyplatí se tedy rozhlédnout i po místních výprodejích, ceny tak mohou být výhodnější než v Česku. Pokud si lyžařské vybavení berete s sebou, je možnost ho po dobu pobytu nechat v úschovně u lanovky.

A co děti, mají si kde hrát?

Rakousko je tradičně k rodinám velmi pohostinné, takže i ve Schladmingu si děti přijdou na své.  Pro malé lyžaře jsou připraveny různé kurzy v lyžařských školičkách, mohou si ale také zasáňkovat  na sedmikilometrové trati, která začíná u chaty Hochwurzen, zabruslit, sáňky i brusle si můžete půjčit na místě.

Když už lyže nudí

Nebaví vás celé dny jen lyžovat? Můžete vyrazit na sněžnice, v okolí Schladmingu jsou kilometry cest upravených pro výpravy na sněžnicích, které zvládne i začátečník. Počítejte ale s tím, že mokrý a těžký sníh může cestu řádně zkomplikovat, a vybírejte si jen takové trasy, na které stačíte. Sněžnice si můžete také půjčit, ale ideální je připravit si na výšlap v nich turistické boty s oporou kotníků a také návleky, aby vám do nich nepadal sníh.

Na čem si pochutnat?

Když už jste v rakouských horách, bylo by škoda neokusit nějakou místní specialitu.  Rozhodně nezapomeňte na:

  • Štýrský sýr Nock'n s Ennstaler
  • Sedlácké koblihy (Bauernkrapfen)
  • Domácí jablečný závin Jehněčí Ennstal
  • Polévka se sýrovými knedlíčky