Z průzkumu NN Životní pojišťovny vyplynulo, že pro Čechy je v životě nejcennější zdraví, rodina a domov. Ukázalo se ale také, že zatímco rodině lidé svůj čas opravdu věnují, u zdraví spíše jen doufají, že si jeho pevnost udrží.

Jak by měla taková péče o zdraví vypadat? „Mluvte a přemýšlejte o tom, dívejte se kolem sebe a uvědomujte si, co znamená žít. Nejen když jste mladí nebo ve středním věku, ale také ve stáří, kdy už člověk často potřebuje pomoc. To s sebou nese i finanční náklady,“ tvrdí Petr Němeček, ředitel externí distribuce NN Životní pojišťovny.

Péče nad zlato

Naprostá většina Čechů je podle průzkumu připravena se o své nejbližší postarat ve stáří nebo nemoci, a to jak osobně, tak finančně. Dobrou zprávu o Češích přináší i celoevropské srovnání, v němž patříme mezi národy nejvíce připravené pečovat o rodinu. Potvrzuje to ostatně i to, že rodině a partnerovi věnujeme největší část svého volného času.

„Když přijde potřeba nějaké péče a v rodině jsou dobré vztahy, je to vždy pro všechny strany příjemnější,“ říká ze zkušenosti Petr Němeček.

Odhodlání Čechů postarat se o své blízké je sice vysoké, polovina dotázaných ale přiznává, že na placenou pomoc, bez které není péče o nesoběstačnou osobu mnohdy zvládnutelná, zatím nemá.

„S náklady na péči vám můžeme pomoci. Nepodceňujte riziko nesoběstačnosti a včas si potřebu dlouhodobé péče pojistěte. Jen tak si můžete být jisti, že své blízké nezatížíte víc, než unesou,“ říká ředitel externí distribuce NN Životní pojišťovny, která je jednou z mála českých pojišťoven schopných plnohodnotně pokrýt riziko nesoběstačnosti. 

„Do připojištění dlouhodobé péče NN Care je možné vstoupit až do věku 70 let, ale vyplatí se ho mít už mnohem dříve. Protože čím dřív si ho pořídíte, tím méně budete platit po celou dobu pojištění,“ radí.

Děti pomohou, když je to naučíte

Odborníci z oblasti péče o seniory se shodují v tom, že nejzdravější základ takové péče o nesoběstačného člověka je v rodině. Přes noc ale takové vztahy nevzniknou.

„Dětem bychom měli dát příklady, které budou chtít následovat. Když uvidí, že se hezky staráme o své rodiče, máme největší šanci, že se jednou také budou chtít postarat o nás,“ říká Petr Němeček z NN Životní pojišťovny. 

Důležité je s dětmi mluvit o tom, že život sice není vždy jen veselý, ale svou budoucnost můžeme měnit k lepšímu. „Je dobré vědět, že stáří přijde a dá se na něj připravit,“ uzavírá.

 

Zajímá vás, jak zajistit sebe i svou rodinu pro případ nenadálých životních situací? Chcete si našetřit na splnění svých snů o spokojenou penzi? Poraďte se s odborníky z NN pojišťovny a penzijní společnosti.