Konzumace ryb a rybích produktů v České republice stále o téměř dvě třetiny pod doporučenou úrovní. Obchodníci proto hledají další způsoby, jak nabídku ryb zpestřit a jejich prodej podpořit. Soustředí se přitom na špičkovou kvalitu, udržitelnost produkce a co možná nejvyšší zapojení českých dodavatelů.

Co jsou to Omega 3 masné kyseliny

Ryby obsahují velmi důležité nenasycené omega3 mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrábět tak, jak bychom potřebovali. Proto je musíme získávat ze stravy, a to hlavně konzumací ryb a rybích výrobků nebo používáním vhodných rostlinných olejů.  Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro látkovou výměnu, blahodárně také působí na srdce a krevní tlak. Omega 3 jsou obsaženy právě v rybách (lososi, makrely, pstruzi, tuňáci), dále ve lněných semíncích, ořeších, dýňových semíncích, řepce olejné a listové zelenině. 

Víme, že ryby jsou zdravé

Češi si důležitost ryb a jejich vliv na zdraví uvědomují, proto rybí pokrmy zařazují do svých jídelníčků stále častěji. To se projevuje i v rostoucích prodejích. „Prodej ryb během pandemie vzrostl ve srovnání s předcházejícím obdobím o 10 %. U sladkovodních ryb činí tento nárůst 7 %,“ vypočítává Bernard Schaut, vedoucí nákupčí ryb makro.

  • ·       Průměrný Čech zkonzumuje ročně zhruba 6,5 kg ryb
  • ·       Optimum je alespoň 17 kg ryb na osobu
  • ·       Průměrná spotřeba v EU přitom dosahuje téměř 24,5 kg.

Klasika trochu jinak

Pokud chcete zůstat o Vánocích u klasiky, můžete překvapit své strávníky kapřími mini řízečky namísto tradičních větších kusů. Ruku na srdce, menší řízečky, pěkně obalené a křupavé ze všech stran, jsou výborné. Takto připravený kapr může příjemně zamíchat názory na kapří maso i u lidí, kteří ho dosud neměli příliš v lásce.

Foto  makro