Stýská se vám po moři? Připomenou vám ho mušle na talíři

/
  • Nebojte se ochutnat...
    7. září 2020 ● 15:08

    V České republice mušle doma příliš nepřipravujeme a je to škoda. Jsou zdravé, levnější než ryby a jídla z nich jsou rychle hotová. Zkusíte to také?

  • 1.

    Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou

    ....
    Autor: archiv

    Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Jídla jsou kreativní, pikantní, ale také velmi zdravá. A to i proto, že velmi často sázejí na čerstvé mořské plody. Za chutí Thajska samozřejmě nemusíte jen cestovat, díky tomuto receptu si ji vychutnáte i ve vlastní kuchyni. Recept vznikl pod taktovkou šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

     

    Co budete potřebovat na 4 porce?

    1 600 g čerstvých slávek

    1 ks citronové trávy

    1 hrst stonků thajské bazalky

    4 polévkové lžíce kari pasty (viz níže)

    250 ml kokosového mléka

     

    Kari pasta:

    • 2 stroužky loupaného česneku
    • 3 ks sladkých chilli paprik bez jadřince
    • 2 ks citronové trávy
    • 5 ks šalotky
    • 1 polévková lžíce celého koriandru
    • 2 polévkové lžíce krevetové pasty
    • 2 polévkové lžíce mleté kurkumy
    • 1 polévková lžíce rybí omáčky
    • ½ polévkové lžičky palmového cukru
    • 500 ml kokosového mléka

     

    Jak na to?

    Nejprve si připravíme kari pastu. Semínka koriandru orestujeme na sucho a rozdrtíme v hmoždíři. Na tuku orestujeme najemno nakrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu a sladké chilli. Přidáme nastrouhaný palmový cukr, krevetovou pastu, důkladně promícháme a zaprášíme mletou kurkumou. Takto připravený základ důkladně promícháme a podlijeme rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Lehce provaříme 15 minut a poté důkladně vymixujeme v jemnou kari pastu.

    Ve wok pánvi orestujeme najemno nakrájenou citronovou trávu a překrájené stonky thajské bazalky. Přidáme předem připravenou kari pastu a lehce promícháme. Přisypeme čerstvé slávky a podlijeme kokosovým mlékem. Přiklopíme pokličkou. Mušle provaříme maximálně 4 minuty. Po uvaření mušle vybereme a přendáme do hlubokého talíře. Zbylou omáčku lehce svaříme do krémové konzistence. Před konzumací přelijeme mušle omáčkou, dozdobíme snítky thajské bazalky. Chuť můžeme zvýraznit čerstvě nasekanými chilli papričkami.

  • 2.

    Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

    ....
    Autor: archiv

    Jakkoliv exoticky mohou na českých stolech mušle vypadat, mají pokrmy se slávkami řadu výhod. Jsou mimořádně zdravé, velmi chutné a jejich příprava bývá velice často opravdu rychlá a jednoduchá. Ověřit si to můžete třeba na receptu šéfkuchaře Karla Kaše, který rovněž vznikl při akci KU Young Chef.

     

    Co budete potřebovat na 1 porci?

    • 400 g čerstvých slávek
    • 60 ml olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • 100 ml bílého vína
    • 150 ml rybího vývaru
    • 10 g hladkolisté petržele
    • ½ citronu

    Jak na to?

    Do rozehřáté pánve nalijeme olivový olej, který necháme zahřát, a poté do něj přidáme rozmáčknuté stroužky česneku. Do oleje s česnekem nalijeme víno a necháme odvařit alkohol, pak přilijeme polovinu množství rybího vývaru, zakápneme citronem a necháme krátce zredukovat.

    Do hrnce s vývarem přidáme mušle, nalijeme zbytek rybího vývaru a necháme je pod pokličkou podusit, dokud se neotevřou. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel, promícháme a dochutíme citronem. Na závěr zakápneme extra panenským olivovým olejem. Servírujeme s opečenou bagetou.

  • 3.

    Slávky na bílém víně s kořenovou zeleninou

    ....
    Autor: archiv

    Bílé víno si se slávkami opravdu dobře rozumí. Vyberte si takové, které vám osobně nejvíce chutná. Aromatická petržel jemné chuti slávek dodá pikantnější protiváhu. Recept pro vás připravil šéfkuchař mušlové špičky Les Mousel Tomáš Malíšek.

     

    Co budete potřebovat na 2-3 porce? 

    • 1 kg čerstvých slávek
    • 150 ml bílého vína
    • 100 ml smetany
    • 20 g plocholisté petržele
    • 20 g libečku
    • 100 g šalotky
    • 150 g celeru
    • 150 g brambor
    • 1 citron

    Jak na to?

    Do rozpáleného hrnce vložíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 až 7 minut, dokud se slávky neotevřou. Vývar scedíme. Brambory a celer nakrájíme na asi centimetrové kostičky a blanšírujeme v osolené vodě. Otrháme listy z petržele a libečku, stonky si dáme stranou. Vývar ze slávek s bílým vínem doplníme šalotkou, ořezem brambor a celeru a stonky petržele a svaříme na polovinu. Poté přecedíme a přidáme smetanu v poměru asi 1:1 k vývaru. Slávky vyskládáme na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme bramborové a celerové kostky, libeček a petržel. Zakápneme citronem a můžeme podávat.

    Pokud chcete ochutnat mušle připravené šéfkuchaři, máte možnost. Týden od  21. do 27. září bude v desítkách restaurací patřit holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabídne zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy