Jánošíkův oštěpek, to je speciální sýr ke grilování i pečení!
Na grilu se Jánošíkův oštěpek mírně nafoukne, změkne, ale nerozteče se. Za tepla vám nejlépe bude chutnat s brusinkovou marmeládou. Pokud si oštěpek opečete k pivu, s brusinkovou marmeládou ho raději nevylepšujte. Sliny vám taky potečou, pokud ho zapečete s masem či zeleninou.
- Grilujte 5-10 min na roštu nebo na grilovací misce do změknutí.
- V Elektrické troubě pečte 2-5 min – troubu nejprve vyhřejte na 100 °C.
- V mikrovlnce pečte 40 s při výkonu 720 W.
TIP: Inspirujte se 4 chutnými recepty, ve kterých Jánošíkův odštěpek hraje klíčovou roli: najdete zde.
Výroba probíhá podle tradičních postupů horalů
Základem Jánošíkova oštěpku je tzv. bunc. Jde o sýřeninu z mléka s určitou hodnotou kyselosti, která sýru dodává specifickou konzistenci. Takto připravená surovina se dále tvaruje do forem. Ty svým vzhledem mají představovat tolár, který má ve středu vyvýšené bodliny. Tyto výstupky totiž znázorňují štíty hor. Je pravda, že díky tradičnímu tvaru je výroba náročnější, ale výrobce chce tradici uchovat i pro další generace. Jediným konzervantem je sůl. Oštěpek se udí na bukovém dřevě. Pro svou výjimečnou kvalitu a chuť získal Jánošíkův oštěpek ocenění Česká chuťovka roku 2013.