Infikovaná klíšťata přenášející nebezpečná onemocnění se přitom vyskytují na celém území naší republiky.

Při koupání i v lese

Okolí vodních toků a louky jsou prostředím, kde mají klíšťata vhodné životní podmínky. Stejně je tomu v listnatých nebo smíšených lesích. Klíšťata se více vyskytují v hustých nízkých listnatých porostech, například tam, kde vzrostlejší stromky poskytují úkryt větší zvěři a zároveň v nich roste dostatek trávy a jiné husté vegetace. Ta vyhovuje pro změnu například hlodavcům a ptákům. Klíšťata tak mají o hostitele postaráno. Více o klíšťatech a jejich přirozeném prostředí se dozvíte např. na www.pozorkliste.cz.

Autor: Pfizer

Na zahrádce i v parku

Ani na zahradě nebo v parku nejsme v bezpečí. Do blízkosti lidí přenáší infikovaná klíšťata zvířata – ať již ta domácí, tak volně žijící. Vědci například zjistili, že přemnožení hrabošů souvisí s rychlejším množením parazitů. Rok poté, co se přemnoží drobní hlodavci, tak následuje populační exploze klíšťat. Riziko přenosu nákazy klíšťové encefalitidy na člověka je možné na zahrádce i v parcích snížit několika způsoby. Jednou z možností je omezování výskytu klíšťat a jejich šíření zásahem do jejich životního prostředí. Jedná se například o vytváření přechodových zón bez vegetace, používání insekticidů nebo sečení trávy.

Na horách i na vodě

Počet případů nákazou klíšťové encefalitidy na horách roste – zatímco dříve se klíšťata vyskytovala do 700–800 metrů nad mořem, nyní se přesouvají až do výšek kolem 1500 m. n. m. Na vině jsou globální klimatické změny i přenos klíšťat ptáky, vysokou zvěří nebo psy doprovázející turisty.

Typickým biotopem klíštěte jsou i křoviny s bylinným patrem, které se vyskytují na okrajích řek a potoků. Proto i vodáci by měli dbát nejen na pravidelnou kontrolu lodě, ale také svého těla.

Autor: Pfizer

Jak se na dovolenou v České republice tedy připravit?

K obraně proti klíšťové encefalitidě máme dvě zbraně. Tou první je prevence před přisátím klíštěte. Pravdou ale je, že stoprocentní ochranou nejsou dlouhé nohavice ani repelenty.

Druhou je pak očkování. Základní očkování probíhá ve třech dávkách podaných s časovým rozestupem. V období, kdy jsou klíšťata už aktivní, mohou lékaři použít tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po 2 týdnech. Dostatečnou ochranu proti klíšťové encefalitidě je přitom možné očekávat již 14 dní po druhé dávce. Náklady na jednu dávku činí přibližně 900 Kč a je možné požádat o příspěvek na očkování u pojišťovny (přehled příspěvků jednotlivých pojišťoven pro rok 2020 najdete na www.pozorkliste.cz). Ten se uplatňuje i v případě přeočkování, které probíhá jednou dávkou po 3 až 5 letech.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2020.01.114