Operace prsou se celosvětově řadí mezi nejčastěji prováděné estetické zákroky a lze je provádět v kterémkoliv věku tedy i před otěhotněním,“ říká plastický chirurg Institutu Asklepion MUDr. Miroslav Krejča, PhD. Některé ženy trápí málo vyvinutá prsa, jiné se potýkají s asymetrií, povolením prsou nebo nadměrnou velikostí. Výchozí stav určuje, který operační postup lékař zvolí. „Někdy je třeba případnou asymetrii prsou korigovat odlišnými chirurgickými zákroky na každé straně. Nejčastěji ses jedná o kombinaci asymetrického objemu prsou a rozdílného stupně ptózy - tvaru a povrchu prsou,“ dodává dr. Krejča.

Autor: Asklepion

Jaké jsou nejčastější plastické operace prsou?

Autor: Asklepion

Zvětšení prsou vlastním tukem nebo silikonovými implantáty

Ženy, které trápí malé poprsí a větší boky nebo třeba zadeček, jsou ideální kandidátky pro lipotransfer, neboli přesun jejich vlastního tuku. Přebytečný tuk z problematické partie se odsaje a přesune do prsou. Jedná se o velmi přirozenou metodu, která zkrášluje proporce ženského těla.

Pokud toužíte po výraznějším zvětšení prsou nebo nemáte pro lipotransfer dostatek podkožního tuku, přichází na řadu augmentace silikonovými implantáty. V dnešní době se vyrábí různé druhy implantátů, které splňují požadavky téměř každé pacientce. Novinkou jsou například odlehčené silikonové implantáty B-Lite nebo implantáty Motiva s minimální jizvou a velice přirozeným výsledkem.

Autor: Asklepion

Modelace a redukce prsou zlepší jejich tvar a pevnost

Těhotenství, porod a kojení dokážou na ženském těle včetně prsou napáchat velké škody. Po výraznějším váhovém úbytku ženy často pociťují ztrátu plnosti a elasticity prsou. Modelace prsou neboli mammaplastika dokáže zlepšit pevnost prsou, srovnat asymetrii a zmenšit velikost dvorců. Pokud ženu trápí malá velikost prsou, lze modelaci kombinovat i se zvětšením silikonovými implantáty.

Zmenšení prsou je vhodné pro pacientky, které velká prsa omezují v běžných aktivitách a sportu. Jedná se zpravidla o vnadné ženy nebo ženy po porodu a kojení. Při redukci prsou plastický chirurg zmenší velikost ňader včetně dvorců a upraví i případnou asymetrii bradavek. Tento estetický výkon mívá často i zdravotní efekt. Ženy si často pochvalují úlevu od bolestí zad a ramen. Konzultace s plastickým chirurgem vám pomůže v rozhodování.

Autor: Asklepion

Nejdůležitější ze všeho je však správné rozhodnutí, zdali vůbec a jaký typ zákroku podstoupit. Nezávazná konzultace s jedním nebo v případě nejistoty i s více plastickými chirurgy dá většinou snům o změně reálnou představu, co je možné docílit a za jakou cenu.

Čím se vyznačují profesionální pracoviště a kvalitní lékaři?

1. Individuální přístup a odbornost lékaře jsou základní předpoklad úspěšné operace

2. Moderní pracoviště s hi-tech vybavením a přístup k novým trendům

3. Profesionál hodnotí celkový stav pacientky a umí říci i NE

4. Maximálně přirozený vzhled, extrémům odzvonilo

5. Odborně odvedené estetické výkony vydrží nejdéle

Autor: Asklepion