Plastiku prsou mohou podstoupit ženy od 18 let. Specialisté ale doporučují, aby se s případnou operací počkalo až po těhotenství a následném kojení. Je totiž velmi pravděpodobné, že tato výjimečná událost v životě ženy zanechá nějaké stopy a může dokonce negativně ovlivnit výsledky zákroku. Všechny tyto informace vám opravdový profesionál vysvětlí na osobní konzultaci, která musí předcházet každé plastické operaci.

Základem je osobní konzultace s lékařem

Individuální konzultace představuje nezbytný předpoklad pro to, aby vám plastická operace přinesla očekávané výsledky. Na osobním setkání bere lékař v úvahu nejen vaše přání, ale přihlédne vždy také ke stavbě vašeho těla, elasticitě kůže a dalším okolnostem. Naprosto nezbytná jsou samozřejmě i veškerá předoperační vyšetření včetně sonografie prsou.

Plastický chirurg s vámi následně vybere optimální tvar a velikost prsního implantátu a probere s vámi operační postup. Seriózní lékař vás také informuje o veškerých komplikacích, které se mohou u zákroku, stejně jako u každé operace, vyskytnout.

Předvádění prsního implantátu
Autor: ob care

Zvětšení prsou neboli augmentace silikonovými implantáty

Plastická operace prsou probíhá výhradně v celkové anestézii a trvá přibližně 1–2 hodiny. Záleží však na zvoleném postupu, náročnosti operace, typu implantátu a řadě dalších faktorů. Řez se při augmentaci vede v dolním okraji prsního dvorce, v podpažní jamce nebo podprsní rýze. Následně se pod prsní žlázu nebo prsní sval vloží silikonový implantát a rány se sešijí. Použít se mohou jak nevstřebatelné, tak i vstřebatelné stehy, u kterých je výsledná jizva jemnější.

Po zákroku následuje krátkodobá hospitalizace a nasazení speciální, elastické kompresní podprsenky. Tu je třeba nosit přibližně po dobu dvou měsíců od operace. Kompresivní prádlo se vyrábí z jemného materiálu, který není pod oblečením znatelný. Velikost a tvar poprsí lze považovat za konečný zhruba po dvou až třech měsících po augmentaci. A výsledek je, na rozdíl od různých neinvazivních metod zvětšování poprsí, trvalý.

Kompresní podprsenka Lipoelastic
Autor: ob care

Jedním z hlavních kritérií kvality prsních implantátů je jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Implantáty jsou v těle vystaveny působení mnoha vlivů a fyzickému namáhání – ať jde o každodenní sportování, nebo extrémní případy, jako jsou úrazy či dopravní nehody. Bezpečný implantát by měl vydržet téměř jakoukoli zátěž, které by mohl být vystaven. Implantáty, které patří k dnešní špičce procházejí povinně celou sérií zkoušek, v praxi je pak dále jejich chování průběžně sledováno v rozsáhlých studiích, do kterých je zapojeno tisíce žen.

Kvalitní prsní implantát v rukou zkušeného operatéra je pro pacientku ta nejlepší volba!

Prsní implantát před vytažením z originálního balení
Autor: ob care

Krásnější prsa jen díky implantátům?

Ne všechny ženy chtějí podstoupit plastickou operaci kvůli nedokonalé velikosti prsou. Některé trápí rozdílná velikost prsou, povadlá ňadra po kojení nebo asymetrické křivky. A v takových případech nemusí být použití silikonových implantátů nejvhodnější. Existují také zákroky modelace prsou čili mammaplastika, zmenšení prsou nebo plastika prsou s použitím vlastní tukové tkáně pacientky.

Zvětšení poprsí vlastním tukem pacientky neboli autoaugmentace patří mezi nejmodernější zákroky, které lze podstoupit. Při této operaci se nepoužívají žádné prsní implantáty, po zákroku nezůstávají viditelné jizvy, rekonvalescence je rychlá a zákrok přináší velmi přirozený výsledek. Touto metodou lze však ňadra zvětšit pouze o jednu velikost a efekt nemusí být trvalý.