Inhalace se používala k léčení zánětlivých onemocnění dýchacích cest, zánětů hrtanu, průdušnic a průdušek, pak ji ale vytlačily jiné metody. Teď se ovšem vrací a s inhalátory (přístroji speciálně pro inhalaci) je bezpečnější a účinnější. Aerosolová terapie umožňuje aplikaci přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od celkového podávání léků, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace léčebný proces přesně zacílit.

Pravidla inhalace

* Inhalujte okolo deseti minut.

* V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.

* Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.

* Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.

Kdy není inhalace vhodná?

* Při vysokých teplotách.

* Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Co inhalovat?

Minerálky – používá se zejména Vincentka, která uvolňuje zahlenění. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Éterické oleje – uvolňují nos i průdušky a mají relaxační účinky, nelze je ale většinou použít do inhalátorů. Mohou také dráždit dýchací cesty malých dětí, případně vyvolat alergie.

Bylinky – pomáhají při nachlazení, a lze je inhalovat i preventivně. Některé mají uklidňující účinky, takže podporují spánek. Většinu bylinek můžete kombinovat. Postup:Lžíci sušených bylin spařte půl litrem vroucí vody.
Tuto směs nelze dávat do inhalátorů.

Funguje i jako prevence

Pravidelné inhalování slouží jako účinná léčba i prevence celé řady respiračních onemocnění. Používání inhalace u při prvních příznacích nachlazení může zmírnit průběh onemocnění a tím sníží i riziko nezbytnosti nasazení antibiotik.

Omron Inhalátor kompresorový C28P CompAir
Zvlhčuje dolní i horní cesty. Je výborný k léčbě astmatu a bronchitidy. 
Prodává mall.cz, cena 1 329 Kč

...
Autor: archiv

Cosmetics ATOK Éterický olej Tymián světlý 20 ml

Posiluje imunitu, působí antibakteriálně, protivirově. Cena 178 Kč

...
Autor: archiv

Alpa Lesana Francovka, 1 l

Francovku LESANA je možno použít jako výbornou prevenci chorob z nachlazení (inhalace) a také jako osvěžující přísadu do koupele. Prodávají lékárny, cena 199 Kč

...
Autor: archiv

Vincentka je minerální voda čerpaná z vrtů v blízkosti Luhačovic. Hodí se k běžnému popíjení, k inhalaci či jako ústní voda.  Cena 25 Kč

...
Autor: archiv