Uvádí se, že pasivní kouření je přinejmenším stejně škodlivé jako kouření samotné (ne nadarmo vznikl onen vtip o tom, že „kuřák to má aspoň přes filtr“). Na pozoru by se před ním měli mít zejména nastávajícící matky a malé děti, v bezpečí však není nikdo. Téměř každá nastávající matka už slyšela o škodlivosti kouření v těhotenství. Ne každá si však uvědomuje, jaká nebezpečí jí a jejímu nenarozenému dítěti hrozí, dýchá-li výpary od jiného kuřáka.

Uvádí se, že látky, které se do těla matky a k plodu dostávají vdechováním kouře z cigaret, zvyšují riziko, že: 

  • se dítě narodí s nízkou porodní váhou a menší 
  • u něj dojde k poškození vyvíjejících se orgánů (v ohrožení jsou nejrůznější, nejen plíce)
  • samo začne v pozdějším věku kouřit
  • podlehne syndromu náhlého úmrtí kojence

Pro matku samotnou díky pasivnímu kouření v těhotenství pak stoupá riziko potratu nebo předčasného porodu, předčasného odtoku plodové vody nebo riziko patologického uložení placenty (placenta praevia). To znamená, že po zjištění těhotenství by s kouřením měla přestat nejen matka, ale i její nejbližší. Protože odvyknout letité závislosti není žádná hračka a pravděpodobně to nepůjde hned po nálezu dvou čárek na těhotenském testu, měli by se bližní těhotné alespoň snažit kouřit na balkoně. A zavírat za sebou balkonové dveře. Zakouřeným veřejným prostorům je nejlepší se úplně vyhnout, ať jste zrovna těhotná či nikoli. 

Děti kouří s vámi

Pasivní kouření je rizikové i pro narozené děti, u kterých zvyšuje dvoj až čtvyřnásobně riziko výskytu syndromu náhlého úmrtí kojence. O kolik z tohoto intervalu se konkrétně riziko zvýší záleží na dalších faktorech, zejména kolik cigaret je vykouřeno a jak dlouhou dobu je dítě kouři vystaveno. Zvyšuje se také riziko, že dítě z kuřácké domácnosti bude trpět alergiemi nebo astmatem

Jak odnauřit kouřit ostatní členy domácnosti

Těžko. Ale přesto to nevzdávejte. Na každého kuřáka platí něco jiného, nejdůležitější je motivace a tou by zdraví bližních mělo být. Podpůrné prostředky vybírejte podle nátury kuřáka – některému stačí trocha inspirace a povzbuzení, jiný je příznivcem alternativních metod, další nedá dopustit na preparáty z lékárny.

Možností je celá řada: 

Podpůrnou aplikaci do mobilu – někoho stačí nakopnout, povzbudit, trochu kontrolovat a o zbytek se už postará jeho vůle, kterou i člověk se slabostí pro neblahé slasti může mít pořádně velkou. Pro takové jsou tu aplikace do mobilních telefonů. Nejlepší z nich je pravděpodobně Quit Now! Přestaňte kouřit. Nejen proto, že je dostupná i v češtině, ale hlavně proto, že poskytuje komplexní statistiky. 

Podpůrné knihy – Pokud je kuřák, který se rozhodl se svým zlozvykem skoncovat, tak trochu ze staré školy, možná mu více než aplikace do mobilního zařízení bude vyhovovat kniha. Vaší pozornosti by určitě neměla uniknout publikace Jak přestat kouřit PhDr. Václava Budinského, na které pracoval více než dvacet let a která se už těší sedmému doplněnému a rozšířenému vydání. 

Hypnóza – tahle metoda je především v zahraničí velmi oblíbená, vědecky ale její účinnost zatím prokázána nebyla. Odvykání bez práce? Možná to za pokus stojí. 

Akupunktura – tato metoda vychází z tradiční čínské medicíny a spočívá v tom, že jsou do určitých míst na těle zapíchány tenké jehličky. V případě odvykání kouření se jedná o ucho, kde mají být body pomáhající se zbavit závislostí. Na stejném principu funguje i metoda, při níž se místo jehliček používá laser.  Vzhledem k tomu, že v některých zemích západní Evropy léčbu akupunkturu dokonce proplácí zdravotní pojišťovny (za určitých okolností, určitě ne veškeré pokusy o vyřešení všech zdravotních problémů), nebála bych se vyzkoušet i tuto metodu odvykání kouření. 

Náhražky nikotinuve formě žvýkaček, pastilek nebo sprejů. Častou chybou je, že jsou vysazeny příliš brzy. Možná proto, že jejich používání je finančně náročné (ne však víc než kouření cigaret). Jsou volně prodejné.  Kromě toho existují i tabletky dostupné pouze na lékařský předpis, které narozdíl od volně prodejných náhrad nikotinu údajně nezpůsobují tak velké abstinenční příznaky. Mají ale jiné vedlejší účinky, porada s lékařem o jejich nasazení je tedy určitě na místě. 

E-cigarety – jsou oblíbenou náhradou za klasické cigarety a i když jsou pro zdraví méně škodlivé, zcela bez problémů jejich použití není. Když nic jiného, tak zatím nejsou známy dlouhodobé dopady jejich používání. Je tedy spíše doporučováno skutečně se pustit do odvykací kúry a e-cigaretu si ani nepořizovat.