Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Na sjezdovkách se ročně zraní tisíce lidí: Jak se připravit pro případ úrazu?

/
  • Pokud vyrážíte na lyže, rozhodně se pojistěte.
    6. února 2018 ● 08:00

    Lyžařská sezona už je v plném proudu a zasněžené svahy lákají nejednoho sportovce. Ročně se však při těchto radovánkách zraní tisíce lidí. Nepodceňujte proto bezpečnostní zásady! Nedoporučujeme navíc vstupovat na svah bez vhodného pojištění. Přečtěte si, co dělat, když dojde k úrazu. 

  • 1.

    Tři hlavní zásady

    Každou sezonu se při sjezdovém lyžování nějakým způsobem zraní asi 3500 lidí. Snowboarding si vyžádá skoro 2000 zraněných, zatímco běžkaři jsou na tom relativně dobře – poraní se jich necelých 400. Co tedy dělat, když k úrazu dojde?

    Ze všeho nejdůležitější jsou tři hlavní zásady. Lyžařská přilba, nabitý mobilní telefon s uloženým číslem na tísňovou linku a číslem horské služby a pojištění – bez těchto tří zásadních věcí by na zimní hory neměl jezdit nikdo.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Úrazové pojištění

     

    Díky němu má každý poraněný lyžař nárok na bolestné, náhradu nákladů na léčení i asistenční služby. Nárok na odškodnění se uplatňuje vždy vůči osobě, která je za škodu odpovědná.

    Podle Mgr. Petra Nováka z právní kanceláře Vaše nároky může ale jít i o víc. „Kromě bolestného a nákladů na léčení lze na takové osobě vymáhat i finanční kompenzaci ušlého výdělku a také náhradu věcné škody – na oblečení i vybavení.“

    Nehraje roli, zda škodu způsobil jiný lyžař nebo provozovatel areálu a komu (např. když dítě vypadne z lanovky), ve všech případech má pojištěný člověk nárok na náhradu.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Pojištění odpovědnosti

     

    Zranit nebo způsobit škodu druhému nebo druhým se na sjezdovce může stát a stává poměrně často. Pojištěný ale škodu ze své kapsy hradit nebude. Místo něj ji vyrovná jeho pojišťovna, která celou záležitost prošetří a stanoví částku, která je podle jejích zkušeností a znalostí úměrná. Pokud s částkou druhá strana nesouhlasí, je konečnou instancí soud.

    Pokud vyrážíte na lyže, rozhodně se pojistěte.
    Autor: scom

  • 4.

    Zajistěte si důkazy

     

    Pozor! V případě úrazu je důležité zajištění důkazů. Sem spadají zejména svědci. Pro další řízení postačí jejich jméno a telefonní číslo. Pokud je to možné, je dobré pořídit i fotodokumentaci místa události a stručně shrnout i povětrnostní podmínky – zejména viditelnost, sílu větru apod.

    Pojištění za pár stovek vám může ušetřit i statisíce.
    Autor: scom

  • 5.

    Čeho se vyvarovat?

     

    V určitých případech se může stát, že pojistná částka vyplacená poškozené osobě bude pojišťovnou zkrácena a pojištěný člověk bude muset určitou sumu vyplatit ze svého.

    Zejména v zahraničí je odpovědný vždy ten, kdo škodu způsobil. Může se jednat o statisícové částky. Novák upozorňuje: „K nejčastějším příčinám v tomto ohledu patří nepřiměřeně rychlá a neopatrná jízda a především požití alkoholu nebo jiných návykových látek, zejména drog.“

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Opilý vs. střízlivý lyžař

     

    Rozumný člověk nepřehání konzumaci grogu nebo svařeného vína na sjezdovce. Nicméně podle slov Petra Nováka není rozhodně pravidlem, že by odpovědnost za zavinění zranění nebo škody bez výjimky nesl opilý lyžař.

    „Odpovědný je vždy ten, kdo škodu způsobil. Pokud tedy lyžaře, který požil alkohol, srazí střízlivý lyžař, bude nejprve zjišťován podíl účasti na způsobené škodě u obou z nich.“

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit
    Autor: Profimedia

    VIDEO: Mladá maminka zahynula v Tatrách: Lyžařku Lucii (†30) zabil náraz do sloupu.

    Fotogalerie
    13 fotografií

Dnešní horoskopy