Situací, kdy tělu dodáváme víc energie, než je nutné, je mnoho a často si jich ani nemusíme být vědomi. Nestává se vám, že s vypětím sil do sebe nasoukáte jídlo v restauraci – vždyť je to škoda peněz … Babičky, maminky – když se u oběda nepřecpete k prasknutí, mají pocit, že umřete hlady, že vám nechutná, kdo to má poslouchat?! A to jsou právě prohřešky, po nichž se nejlépe tloustne. Že nemáte babičku ani děti, a přesto jíte víc, než je zdrávo? Pro vás máme jednoduché triky:

1. Vychutnávat

Je to velmi jednoduchý trik, ale v dnešní uspěchané době ne vždy zcela proveditelný. Pokud budete konzumovat pokrm pomalu, po malých soustech, každý kousek vychutnávat, pocit sytosti se dostaví rychleji. Na druhou stranu pocit hladu po takovém jídle přijde později, než pokud zhltnete dospělou porci během deseti minut. 

2. Zahnat chutě

Pocity hladu nebo toho, že vás „honí mlsná“, mohou být mučivé. Hlad je převlečená žízeň, říká se často a něco na tom je. Pokud jste před hodinou přišli z oběda a už byste si zase něco dali, vypijte sklenici studené vody. Podobně funguje, poku

3. Menší porce na talířek

To je účinný trik – servírovat si pokrmy na malé talíře. Co do počtu kalorií je rozdíl mezi plným velkým talířem, kam se vejde osm knedlíků a půlka kachny, a rovněž plným malým talířkem, kam se vejde jen poloviční porce. Opticky ale s malým talířem nebudete mít pocit, že máte málo nebo že se musíte po obědě ještě něčím dojíst.

4. Hra na schovku

Tento trik je trochu hrou se sebou sama, ale díky němu prý mlsouni snědí až o třetinu méně třeba sladkostí. V čem spočívá? Svou oblíbenou čokoládu uschovejte do kufru, který máte uložený v nejvyšších místech skříně v chodbě v horním patře domu. Zkrátka tak, aby nebyl na dosah ruky. Pro každé sousto budete muset složitě dojít, dolézt, došplhat, a možná si to občas prostě rozmyslíte.