Zázvorový čaj s medem

Lžíci strouhaného zázvoru zalijte půl litrem vařící vody. 15 minut louhujte. Pak přidejte šťávu z poloviny citrónu a oslaďte medem. Pomáhá při nachlazení, chřipce, kašli, ale i při migréně nebo s trávením. Je také skvělou formou prevence.

Bylinné čaje

Jsou alfou a omegou tradiční domácí léčby. Čaj můžete připravit téměř z jakékoli byliny podle chuti nebo podle toho, co vás právě trápí. Při nachlazení pomůže čaj lipový, který rozpouští hleny, ale také podpoří pocení. Bolesti v krku pomůže zmírnit čaj z podbělu nebo šalvěje. Jitrocel, oblíbený i ve formě sirupu, pomáhá při škrábání v krku i kašli. Za téměř zázračný se nejen při nachlazení považuje zázvorový čaj, nejlépe čerstvě připravený z kořene.

Autor: Shutterstock

Cibulový sirup

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte a promačkejte s medem nebo cukrem, uzavřete do sklenice. Počkejte, až cibule pustí šťávu, a podávejte po lžičkách třikrát denně. Pomáhá při léčbě kašle, při bolestech v krku a jiných obtížích.

Autor: Shutterstock

Cibule, česnek a křen

Naše babičky rády „ordinovaly“ cibuli, česnek a křen, samotné nebo jako základ léčivých sirupů apod. Pro jejich ne právě lahodnou chuť je mísily s cukrem nebo medem. Kombinace cibule s medem nebo cukrem je i dnes oblíbená a lze ji podávat i dětem.

Olejový obklad

Olej zahřejte na teplotu těla a namočte do něj starou plenu. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, obvažte další plenou a překryjte ručníkem nebo potravinovou fólií.Pomáhá při suchém kašli.

Autor: Shutterstock

Olej a sádlo

Tyto dvě ingredience není třeba konzumovat, a přesto jimi naši předkové dokázali léčit. Obklad na průdušky v podobě rozehřátého sádla na kapesníku, položený přes noc na hrudníku, pomůže při suchém kašli. Sádlo můžete nahradit olejem. V čem je finta? Teplota takového obkladu se udrží déle než v případě teplé vody.

Slaná voda k inhalaci

Smíchejte převařenou vodu z kohoutku s kuchyňskou solí. Poměr 1 litr vody – 9 gramů soli.Pomáhá k preventivnímu čištění a zvlhčování dýchacích cest, při nemoci zředí hleny a usnadní dýchání.

Sůl a voda

Voda a sůl jsou také snadno dostupné ingredience a rovněž léčí. Pokud budete při nachlazení kloktat vodu se solí, zvlhčí se sliznice a uleví se bolavému krku, inhalace páry k tomu umožní zředit hleny a uvolnit dýchací cesty. Podobný efekt má teplá koupel. Přidáte-li do ní lístky mateřídoušky a lípy, úlevný stav vydrží déle.

Autor: Shutterstock


Když příroda nezabírá

Na rozdíl od našich předků máme tu výhodu, že pokud ani tradiční recepty nezabírají, jsou tu díky moderní medicíně většinou ještě další možnosti, jak nepříjemné podzimní nemoci zahnat. Pokud vám tedy ani osvědčené babské rady nezabírají, neváhejte a poraďte se s lékařem.