Jací jsou Češi a Češky, spočítali odborníci z dat Národního zdravotnického informačního systému a Českého statistického úřadu. Pozitivní je, že nás přibývá. „Ke konci roku 2016 měla Česká republika 10 578 820 obyvatel, což je o 25 tisíc osob více než ke konci roku předchozího,“ píší autoři Zdravotnické ročenky ČR.

Dobrou zprávou je i to, že věk, kterého máme naději se dožít, se stále zvyšuje. „Střední délka života u mužů zaznamenala oproti roku 2015 nárůst o 0,4 na 76,2 roku, u žen o 0,6 na 82,1 roku,“ spočítali statistici. Většina lidí má strach z nádorových onemocnění, podle statistik je však výrazně pravděpodobnější, že nás zradí srdce.

Co nás zabíjí

Stále nás nejčastěji zabíjejí nemoci oběhové soustavy, tedy infarkt a mrtvice. Na druhém místě jsou nádory. Třetím zabijákem jsou s velkým odstupem choroby dýchacího systému. Kromě zápalů plic jde hlavně o chronickou obstrukční plicní nemoc, která postihuje téměř výhradně kuřáky.

Co nás zabíjí
Autor: Blesk

Praha je všech Čechů ráj

Do Prahy Čechy táhnou hlavně dobré pracovní příležitosti a výborná občanská vybavenost. Zároveň v Praze roste i přirozený přírůstek, tedy více nových občánků hlavního města se narodí, než Pražanů zemře.

Opakem je Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj je nepopulární hlavně kvůli špatným pracovním podmínkám, svou roli můžou hrát i ekologické faktory. Lidé se z něj stěhují pryč, a navíc dochází i k jejich přirozenému úbytku. Více obyvatel Moravskoslezského kraje umírá, než se jich rodí. Loni tento úbytek činil 1081 lidí. Celkový počet lidí, kteří se odstěhovali z Moravskoslezského kraje činil 2351 lidí.

Špička v péči o miminka

Výborně si vedeme v péči o miminka. Česko patří mezi země s nejnižší kojeneckou úmrtností v Evropě. Z tisíce živě narozených dětí do jednoho roku zemře v Česku 2,81.

Svatby jsou IN

V roce 2016 bylo uzavřeno nejvíce sňatků za posledních osm let.

VIDEO: Jak vypadá infarkt myokardu?

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá infarkt myokardu?  Youtube/BioDigita, Inc

Fotogalerie
26 fotografií