Příčin vzniku bolesti zad je mnoho, stačí, když nebudete stát rovně, když se budete hrbit u počítače nebo třeba když budete nosit těžkou kabelku na rameni. Většinou stačí myslet na to, abychom měli páteř rovnoměrně zatíženou a narovnanou. Na první pohled to vypadá jako jednoduchý úkol, mnoho z nás ale potvrdí, že opak je pravdou. Nedodržování těchto pravidel mívá pak za následek právě bolest zad. Jakmile se bolest stane trvalejší a úmornější, naše kroky obvykle vedou nejdříve k lékárničce. Snažíme se ji utišit analgetiky, která sice v první chvíli zaberou, po čase však jejich efekt vyprchá a bolest je zpět. Nesmíme se totiž soustředit pouze na její bezprostřední potlačení, ale zejména na to, proč nás vlastně ta záda bolí.

E-knížka ke stažení zdarma:  

Máte nepříjemné bolesti zad, které se vám opakovaně vrací? Těchto bolestí se bohužel většinou nedá zbavit přes noc, jejich léčba totiž vyžaduje trpělivost a hlavně celkovou změnu životního stylu. I zdánlivé maličkosti mohou pomoci v boji proti bolesti. Jestli chcete, aby vás záda nejen nebolela, ale aby byla zdravá a plná síly až do pozdních let vašeho života, musíte se o ně také řádně starat. A právě proto jsme pro vás připravili 90denního průvodce, který vám pomůže nastoupit cestu k zádům bez bolesti. A proč právě 90 dní? Přesně tolik času je totiž zapotřebí k tomu, aby se aktivovaly správné svaly stabilizující obratle a snížilo se dráždění nervových struktur v oblasti páteře. Průvodce můžete zdarma stahovat zde.


Jak na bolavou krční páteř?

Bolest za krkem zná asi každý z nás. Nejčastěji postihuje ty, kteří často sedí u počítače, neustále koukají do telefonu, ale i ty, kdo rádi spí na břiše. Pro nás se jedná o přirozené situace, které nás provázejí každým dnem. Krční páteř je však určena na to, aby hlavu držela vzpřímeně, proto jsou pro ni tyto polohy a pohyby nepřirozené a namáhavé. Na vině může být také nerovnováha jednotlivých skupin svalů krku, kdy je jedna z nich přetěžována a druhá naopak ochablá. 

Přetěžovaná krční páteř o sobě zpravidla dává vědět postupně. Může se nejdříve začít projevovat jako pocit únavy nebo slabosti šíjového svalstva. Postupně ale tyto pocity sílí natolik, že začnou působit obtíže při jakémkoli pohybu hlavy. Mohou se začít objevovat i pocity nevolnosti a závratě. Pokud se s tím nezačne něco dělat, může dojít až k blokádě krční páteře.

Tipy, jak se protáhnout:

Této bolesti však lze snadno předcházet nejen tím, že se budete snažit vyhýbat situacím, které k ní vedou, ale i pravidelným cvičením. To pomůže se bolesti také zbavit, pokud nás již trápí. Cvičení je dobré zahrnout do pravidelného denního režimu. Všechny cviky je nutné provádět pomalu a vždy jít pouze tak daleko, jak vám vaše tělo dovolí, nikdy nesmíte jít přes bolest. Začněte tím, že si sednete do tureckého sedu s narovnanými zády a hlavu uklánějte na jednu a na druhou stranu. Poté si jednou rukou chytněte spánek na opačné straně těla a nechte hlavu klesnou k rameni. Opakujte na obě strany. S napřímenou hlavou poté otáčejte ze strany na stranu a dbejte na to, aby byla stále v prodloužení páteře. Na závěr proveďte několik polokruhů od ramene k rameni, hlavu stlačte dlaněmi bradou k hrudní kosti a prodýchávejte.

Autor: WöRWAG PHARMA GmbH & Co.KG

Jak na bolest v kříži?

Bolest v kříži nejčastěji se nejčastěji přihlásí o slovo ve chvíli, kdy přenášíme nebo taháme těžká břemena, nebo pokud stojíme dlouho v předklonu, například při práci na nízko položené pracovní desce. Nejčastěji se tato zátěž projeví druhý den v podobě tupé bolesti v oblasti dolní bederní páteře. Horší variantou je to, kdy se bolest projeví okamžitě a ostře a pokud nám navíc i znemožňuje pohyb.

I těmto obtížím lze vhodnou prevencí předcházet. Opět je vhodné dbát na pravidelný pohyb zaměřený na posílení zádového svalstva. Myslete také na to, jakou oporu páteři poskytujete při sezení. Pokud máte sedavé zaměstnání, pořiďte si malý balónek, kterým záda v oblasti beder podepřete. To vám pomůže sedět rovně a ulevit od tlaku na bederní páteř.

Tipy, jak se protáhnout:

Pokud vás dokonce již bolesti spodní části zad trápí, pravidelné cvičení a protahování pro vás bude nutnost. Cvičte v leže, na cvičící podložce a ve všech polohách jděte pouze do mírného tahu, nikdy ne přes bolest. Položte se na záda, pokrčte nohy v kolenou a nechte chodidla položené na podložce. Opatrně kolena spouštějte na jednu stranu, hlavu otáčejte na druhou. Zůstaňte chvíli v poloze, kdy máte kolena na straně a polohu několikrát prodýchejte. Opakujte několikrát na obě dvě strany. Následně natáhněte nohy rovnoběžně se zemí. Přitáhněte jedno koleno k hrudi, chytněte si jej rukama, nadechněte se a s výdechem přibližujte čelo ke koleni. Zcela vydechněte a pomalu vracejte hlavu na podložku. To celé opakujte s každou nohou několikrát. Na závěr položte hlavu zpět na podložku a pokrčte kolena. Zhluboka se nadechněte a poté zcela vydechněte. Během výdechu se snažte přitisknout bedra co nejvíce k podložce, zatněte břišní svaly a snažte se tak vydržet alespoň tři sekundy. Opakujte 5x - 10x.

Záda musí mít pevné nervy

Mimo špatného držení těla a přetěžování zad může být také na vině nedostatek pohybu, nezdravá strava a s tím spojená nadváha. Svou zásluhu na vzniku bolesti může mít i stres nebo prochladnutí. Pokud se tedy chceme bolesti zad co nejdříve zbavit, musíme kromě správného vykonávání i těch nejběžnějších činností do svého denního režimu zařadit i pravidelný pohyb. Prevence jako zdravý životní styl je ideální, jenže pokud nás záda již bolí, musíme svému tělu ulevit a také zvýšit práh bolesti. Nejčastěji proto saháme po analgetikách, tedy lécích proti bolesti. Bolest tak po chvíli odezní a přijde úleva. Každé analgetikum má však i své nežádoucí účinky, které vzrůstají s dávkou a dobou užívání. Správně zvolené dávky vitamínů skupiny B (vitamín B1 a B6 v denní dávce 120-270 mg a vitamín B12 v dávce do 1 mg) však mimo jiné snižují potřebu dlouhodobého užívání analgetik, protože zvyšují jejich účinek. Je důležité, abyste rozlišovali mezi výživovými doplňky a léky. Léky obsahují vysoké, výrobcem garantované, a tedy léčivé dávky vitamínů, zatímco u výživových doplňků je dávka vitamínů B mnohonásobně nižší, a proto nemají léčivý účinek. Účinnost budou mít i léky s dostatečným obsahem vitamínů skupiny B jen tehdy, pokud je budete přijímat pravidelně.

Dejte si také pozor na to, jakou bolestí trpíte. MUDr. Hynek Lachmann dodává: “Pokud bolestem předcházel traumatický moment, jestli trvají déle než 3 týdny, nebo pokud se postupně zhoršují, je vhodné vyhledat lékaře. Pozor si také musíme dát, pokud bolest vyzařuje do rukou či nohou, je spojena s poruchou močení či defekace, s poruchou hybnosti končetin, pokud se objeví během infekčního onemocnění či pokud intenzita bolestí zcela znemožňuje běžný pohyb.” 

Více tipů, jak se vypořádat s bolestí zad naleznete na www.bezbolestizad.cz.