Podle docenta MUDr. Vojtěcha Melenovského, vedoucího lékaře Oddělení srdečního selhání IKEM, tímto onemocněním trpí asi 200 tisíc Čechů. Při chronickém selhání je srdce zesláblé např. prodělaným infarktem, nezvládá plnit svoji funkci a rozvádět okysličenou krev po těle. „Příznaky onemocnění se rozvíjejí postupně, často ani na první pohled nemusejí se srdcem souviset a člověk je omlouvá věkem,“ vysvětluje doc. MUDr. Melenovský a dodává: „Včasná diagnóza je přitom zásadní pro úspěšnou léčbu.“

Není to infarkt

Více než ¾ Čechů považují za příznaky srdečního selhání bolest na prsou či u srdce. To je omyl, tyhle potíže jsou charakteristické pro infarkt.

Projevy infarktu 

  • Projevy nastupují náhle, zcela bez jakéhokoliv předchozího varování
  • Akutní bolest na hrudi způsobuje uzávěr tepny, která zásobuje srdce, poté odumře srdeční sval a zhroutí se oběh
  • Postižený je zpocený, schvácený, dušný a je mu nevolno 
  • Nutno pacienta ihned hospitalizovat, jinak je ohrožen na životě

Začalo to nenápadně: Nemohl jsem vyjít do schodů

Pavel Kohout (59) má za sebou dva infarkty, které přispěly právě k rozvoji srdečního selhání. „Ještě před pár lety jsem sportoval, jezdil na kole, že mi ani mladí kluci nestačili,“ vzpomíná pan Kohout z Kadaně. Přiznává však, že kouřil. Jenže po druhém infarktu přišly potíže. „Nevyšel jsem do patra, zadýchával jsem se i v poloze ležmo“ vypráví. V pražském IKEM mu diagnostikovali právě chronické srdeční selhání. „O téhle nemoci jsem neměl ani tušení,“ říká upřímně pacient a pochvaluje si, že je pod kontrolou odborníků na slovo vzatých, momentálně je zaléčen a cítí se dobře. „Výhodou bylo, že se na jeho onemocnění přišlo včas,“ tvrdí prof. MUDr. Josef Kautzner, přednosta Kliniky kardiologie IKEM.

PREVENCE, aneb co můžete udělat sami

  • Nekouřit
  • Netloustnout
  • Udržovat si správný krevní tlak (ideální je 120/80)
  • Vyhýbat se stresovým situacím

Víte, že ...

… srdeční selhání postihne 1 z 5 lidí nad 40 let a každého 3. nad 55 let věku?

VIDEO: Jak vypadá infarkt myokardu?

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá infarkt myokardu?  Youtube/BioDigita, Inc

Fotogalerie
13 fotografií