„Všechno začíná od nohou. Nemůžete si dovolit běhat v chladném počasí bez komfortního pocitu na nejvíc namáhané části těla – tedy chodidlech. Boty s goretexovou membránou jsou ideální, protože vlhko udrží venku. Například do promrzlejšího terénu je ideální model Gel Sonoma 2 od Asicsu s podrážkou, která vám zaručí co největší přilnavost k povrchu. Doplňte to kvalitními ponožkami, a nemusíte se dále starat,“ vysvětluje Šárka Mrowiecová, vedoucí prodejny Hervis v pražských Štěrboholech.

Zásadní jsou ale i další vrstvy oblečení. Běžec by v zimě neměl zbytečně vystavovat nepřízni počasí holé tělo, takže ideální jsou dlouhé kalhoty, které budou prodyšné a lehce zateplené. Stále by totiž měla vítězit lehkost materiálů, nad rychlým zahřátím po výběhu. Vaše tělo se totiž na „provozní teplotu“ dostane postupně samo. Není třeba ho nabalovat do zbytečně teplých kusů oblečení.

„Nejlepší je volit funkční materiály. Hervis nabízí velký výběr termoprádla, které není drahé a doporučila bych ho opravdu všem,“ tvrdí Mrowiecová. „Podzim a zima už vyžadují dlouhé rukávy, při mrazech určitě i více vrstev. Nesmíme zapomenout ani na čepici, protože po povrchu hlavy uniká nejvíce tepla a následně můžete dostat díky podchlazení nepříjemné nachlazení, nebo nemoci dýchacích cest.“

Běžci by neměli zapomínat ani na termoregulaci po doběhnutí. „Když jdete běhat samotní, tak na konci na vás nebude čekat pořadatel s hliníkovou fólií, ani si neponesete roli alobalu. Doporučuji po skončení výkonu vyměnit lehčí větrovku za softshellovou bundu tak, aby nedošlo k rychlému ochlazení, které sebou opět přináší rizika onemocnění,“ uzavírá Mrowiecová.