Mirabelky jsou ve skutečnosti poddruh švestky domácí. Mají v sobě vysoké množství vitaminu C, B, železa a minerálních látek. Jejich chuť je osobitá a výborně se proto hodí na výrobu pálenky, kompotů a zavařenin.

Je to pochoutka pro nejednoho gurmána. Proto pro vás máme hned několik chutných receptů. Dejte si do nosu!

Anglická marmeláda

Budete potřebovat: 200 ml vody (nebo pomerančového džusu), 2 lžičky kyseliny citronové, 1 hvězdičku badyánu, lžičku skořice, 8 hřebíčků, 2 želírovací cukry 3:1, kousek (asi 3 cm) čerstvého zázvoru, 0,5 dl rumu.

Postup: Nejdříve špendlíky opláchneme a pak dáme do velkého kastrolu. Přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Vaříme, než se začnou oddělovat pecky. Kaši pak procedíme, odvážíme, vrátíme do kastrolu a přisypeme želírovací cukr i kyselinu citronovou. Pak přivedeme k varu. Vaříme 5-7 minut. Pěnu sbíráme a dáváme pryč. Ke konci varu přidáme jemně nastrouhaný zázvor a rum. Marmeládu hned vlijeme do skleniček, zavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru.

Recept na čatní ze špendlíků

Budete potřebovat: 1kg mirabelek, 300 g cukru krupice, 150 ml červeného vinného octa, 1 červenou a 1 hnědou cibuli, 5 stroužků česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, skořici, sůl.

Postup: Mirabelky nejdříve podusíme, a to společně s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem. Pak přidáme vinný ocet a koření. Dusíme, dokud nevznikne hustá hmota. Můžete ji ještě dochutit, například badyánem nebo kardamonem či tymiánem.

Mirabelkové košíčky

Budete potřebovat: 200 g listového těsta, 100 g másla, 800 g mirabelek, mouku na posypání válu, ½ lžičky mleté skořice, 150 g třtinového cukru, 15 g tymiánu, 4 snítky tymiánu, 1 vejce.

Postup: Do hrnce se silnějším dnem dáme máslo. Po roztátí přidáme mirabelky, poprášíme cukrem a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni změknout (cca 5-10 minut). Na válu, který jsme si posypali trochou mouky, rozválíme těsto a vykrojíme z něj 4 stejně velká kolečka. Špendlíky vyndáme pomocí lžíce z hrnce a přendáme do menších keramických koláčových misek, do každé ještě přidáme snítku tymiánu. Přes zapékací mističky dáme vykrojená kolečka (měla by být aspoň o 1 cm širší, než je průměr mističek. U krajů těsto stlačíme prsty a konce potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C, než začne těsto zlátnout. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme.

Fotogalerie
9 fotografií

O špendlících čtěte ZDE