„V letních měsících se sice vyskytují méně, ale objevuje se řada dalších virových onemocnění, která se chřipce svými klinickými příznaky podobají,“ říká praktická lékařka Jana Vojtíšková a dodává: „Také malý příjem tekutin a slunění způsobuje oslabení imunity a organizmus je méně odolný k infekcím,“ vysvětluje Vojtíšková.

Za rýmu mohou velké rozdíly teplot

Jak se v létě může stát, že člověk chytí rýmu? Je to naprosto jednoduché. Stačí pouze rychle přejít z horké ulice do chladného pokoje a napít se ledového nápoje. O nachlazení si také říká každý, kdo v horku nasedne do auta, zapne si klimatizaci a nechá si proud studeného vzduchu příjemně vanout do obličeje.

Jak se rodí angína

Běžné letní nachlazení  může velmi rychle přerůst v zánět horních cest dýchacích, tedy v zánět hltanu, hrtanu, nebo i v zánět dutin. Ten pak s sebou velmi často nese další obtíže jako zánět středního ucha. Na sliznici se pak lehce zachytí bakteriální zánět, a to už má člověk co dočinění s angínou.

„Nemocný trpí vysokými teplotami, bolesti v krku se stále zhoršují, organismus je vyčerpaný a zchvácený. Pak je už třeba vyhledat lékaře a nasadit antibiotika,“ radí MUDr. Petr Jirák, primář Oddělení ORL pražské Nemocnice Na Homolce.

Na vině je klimatizace

Klimatizované auto či klimatizované obchodní centrum je v létě příjemnou osvěžující oázou. Může však také způsobit rýmu. Doporučuje se tedy klimatizaci nastavit na tak, aby v místnosti bylo o pět až sedm stupňů méně než venku, jinak může hrozit akutní onemocnění dýchacích cest.

„Letní chřipky jsou důsledkem teplotního šoku, jemuž organismus ne vždy dokáže čelit,“ vysvětluje primář Jirák. „Většina lidí uvítá, že po příchodu do klimatizované místnosti jim není horko, málokdo si oblékne svetr. To je pro tělo velký šok,“ upozornil.

Rizika pobytu v chladné místnosti

  • bolest hlavy
  • vodnatou rýmu
  • slzení očí
  • bolesti v krku
  • zablokovaní páteře
  • hrozí také tloustnutí (V horku je chuť na jídlo menší než v chladnu.)

Jak se chránit

Doporučuje se zvlhčovat vzduch v klimatizované místnosti.

  •  Vzduch se může zvlhčit například fontánkou.
  • Lepší vzduch je také v místnosti s akváriem.
  • V klimatizovaných místnostech, kde se nacházejí květiny, především s velkými listy či velkou spotřebou vody, se také lépe dýchá a hrozí menší nebezpečí onemocnění.

 

Fotogalerie
5 fotografií