Tady je deset hlavních důvodů, proč jíst jahody:

  1. Jsou nabité vitaminem C
  2. Odvodňují a podporují činnost ledvin
  3. Vybělí zuby
  4. Ulevují revmatikům
  5. Dodají tělu železo
  6. Čistí organismus
  7. Prospívají očím
  8. Dodávají tělu mangan
  9. Snižují krevní tlak
  10. Zlepšují imunitu

Nejlevnější je samosběr

Pokud nemáte vlastní zahrádku, kde si jahody pěstujete, nejlevněji je pořídíte tak, že si je na jahodové plantáži sami natrháte. Samosběr už začal a pěstitelé jej nabízejí od 30 do 60 Kč za kilo.

Snězte je rychle

Jahody jsou sice výtečné, ale nedají se dlouho skladovat. Při nákupu je třeba dbát na to, aby plody nebyly pomačkané a netekla z nich šťáva. Při sběru je nejlepší začít hned ráno a ovoce ihned zchladit na 4–6 °C, potom vydrží několik dní. Nejlepší je skladovat jahody rozložené na ploše tak, aby se plody navzájem nedotýkaly. I tak je ale potřeba je spotřebovat nebo zpracovat do pěti dnů.

Recepty pro každý den

Jahodový džem

Budete potřebovat: 1,5 kg jahod, 600 g cukru

Postup: Jahody důkladně očistíme a umyjeme. Nakrájíme je na menší kousky. Dáme je vařit do hrnce. Jahody pustí šťávu. Jakmile se šťáva z jahod zredukuje na polovinu, přidáme cukr a ještě pět minut povaříme. Hotovou směs propasírujeme, abychom se zbavili zrníček. Pokud nám však zrníčka nevadí, můžeme je ve sklenici ponechat. Džem nalijeme do vyhřátých sklenic a dobře je uzavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a počkáme, až vychladnou.

Domácí zmrzlina

Budete potřebovat: 100 g tvarohu, 600 g jahod, 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce cukru

Postup: Tvaroh smícháme s cukrem a jogurtem a pečlivě promícháme, aby se cukr rozpustil. V mixéru rozmixujeme jahody. Jakmile jsou jahody rozmixované, přidáme tvarohovou směs a opět rozmixujeme. Směs plníme do formiček na nanuky a dáme je zmrazit do mrazáku.

Jahodový krém

Budete potřebovat: 250 g jahod, 1 lžíci třtinového cukru, špetku soli

Postup: V rendlíku rozmačkáme jahody, přidáme třtinový cukr, špetku soli a přivedeme k varu. Za stálého míchání pomalu vaříme, dokud nevznikne tužší krém. Hotový krém přemístíme do zavařovacích sklenic, necháme vychladnout a zavíčkujeme nebo hned podáváme.

Fotogalerie
8 fotografií