3 mýty a pravdy o kečupu: Je zdravý nebo jen plný konzervantů?

/
  • Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.
    Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče. (profimedia.cz)
    23. května 2016 ● 09:24

    Kečup – v mnohých domácnostech opovrhovaná, jinde zase naprosto nezbytná součást jídelníčku. Koluje o něm spousta mýtů, některé vám nyní objasníme!

  • 1.

    Mýtus: Kečupy neobsahují rajčata

    Pravda: Čtěte pozorně etikety. Sáhnete-li po produktu s označením »kečupová omáčka«, »kečupová pochoutka« podobně, může se stát, že místo rajčat tam skutečně bude jen rajčatová drť smíchaná s mrkví a jablky. Kečupy se nedělají přímo z rajčat, ale ze sušeného rajčatového protlaku. Jeho podíl stanovuje vyhláška. O tom, zda je kečup chutný, nerozhoduje jenom počet rajčat použitých na jeho přípravu, ale také kvalita základní suroviny. A ta se mezi jednotlivými výrobci liší. „Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené rajčatové protlaky z Číny,“ vysvětluje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti Spak.

    Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.
    Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Mýtus: Kečupy v plastu déle vydrží

    Pravda: Možná věříte tomu, že kečup vám déle vydrží v plastu, protože je lépe chráněn před okolními vlivy, zejména světlem. Není to ale pravda. Naopak! Z kečupů ve skle sice hůře dostanete zbytky obsahu, na druhou stranu do něj nepronikne žádný vzduch a lépe si zachová své vlastnosti. Tradiční sklo rovněž napovídá, že kečup není chemicky konzervovaný – umožňuje totiž sterilaci teplem přímo v láhvi. Aby vám kečup vydržel co nejdéle, po otevření jej uschovejte do lednice. Vyhněte se pokušení hrdlo lahve po použití olíznout. Pokud tak učiníte, nanesete na víčko spoustu bakterií a kečup se rychleji zkazí. „Čeští spotřebitelé dávají přednost kečupu v plastu, protože je o mnoho lehčí, lépe padne do ruky a mohou ho postavit víčkem dolů, takže z něj obsah nemusí vyklepávat,“ komentuje Bažík.

    Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Mýtus: Kečupy nepřináší organismu žádné důležité živiny

    Pravda: Rajčata jako základ kečupu mají vysoký obsah antioxidantu lykopenu. Ten pozitivně působí proti rakovině, srdečnímu infarktu a mrtvici. Vědci z univerzity v Oslu se zaměřili přímo na pravidelnou konzumaci kečupu a zjistili, že vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Proto experti radí jíst minimálně jeden rajčatový produkt denně. A tím je i kečup. Podle Informačního centra bezpečnosti potravin mají dvě polévkové lžíce kečupu dokonce více lykopenu než čerstvé rajče střední velikosti! V kvalitních kečupech navíc konzervanty, barviva ani aromata nenajdete, vystačí si s běžnými kuchyňskými přísadami. Proto se hodí i do dětského jídelníčku.

    Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.
    Autor: Foto: M. Pekárek, M. Rušinová, P. Novotný, profimedia, archiv Blesku, wikipedie.cz

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy