3 mýty a pravdy o kečupu: Je zdravý nebo jen plný konzervantů?
-
Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.
Kečup – v mnohých domácnostech opovrhovaná, jinde zase naprosto nezbytná součást jídelníčku. Koluje o něm spousta mýtů, některé vám nyní objasníme!
- 1.
Mýtus: Kečupy neobsahují rajčata
Pravda: Čtěte pozorně etikety. Sáhnete-li po produktu s označením »kečupová omáčka«, »kečupová pochoutka« podobně, může se stát, že místo rajčat tam skutečně bude jen rajčatová drť smíchaná s mrkví a jablky. Kečupy se nedělají přímo z rajčat, ale ze sušeného rajčatového protlaku. Jeho podíl stanovuje vyhláška. O tom, zda je kečup chutný, nerozhoduje jenom počet rajčat použitých na jeho přípravu, ale také kvalita základní suroviny. A ta se mezi jednotlivými výrobci liší. „Mnoho kečupů má v sobě levné a málo prověřené rajčatové protlaky z Číny,“ vysvětluje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti Spak.
Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.Autor: profimedia.cz - 2.
Mýtus: Kečupy v plastu déle vydrží
Pravda: Možná věříte tomu, že kečup vám déle vydrží v plastu, protože je lépe chráněn před okolními vlivy, zejména světlem. Není to ale pravda. Naopak! Z kečupů ve skle sice hůře dostanete zbytky obsahu, na druhou stranu do něj nepronikne žádný vzduch a lépe si zachová své vlastnosti. Tradiční sklo rovněž napovídá, že kečup není chemicky konzervovaný – umožňuje totiž sterilaci teplem přímo v láhvi. Aby vám kečup vydržel co nejdéle, po otevření jej uschovejte do lednice. Vyhněte se pokušení hrdlo lahve po použití olíznout. Pokud tak učiníte, nanesete na víčko spoustu bakterií a kečup se rychleji zkazí. „Čeští spotřebitelé dávají přednost kečupu v plastu, protože je o mnoho lehčí, lépe padne do ruky a mohou ho postavit víčkem dolů, takže z něj obsah nemusí vyklepávat,“ komentuje Bažík.
- 3.
Mýtus: Kečupy nepřináší organismu žádné důležité živiny
Pravda: Rajčata jako základ kečupu mají vysoký obsah antioxidantu lykopenu. Ten pozitivně působí proti rakovině, srdečnímu infarktu a mrtvici. Vědci z univerzity v Oslu se zaměřili přímo na pravidelnou konzumaci kečupu a zjistili, že vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Proto experti radí jíst minimálně jeden rajčatový produkt denně. A tím je i kečup. Podle Informačního centra bezpečnosti potravin mají dvě polévkové lžíce kečupu dokonce více lykopenu než čerstvé rajče střední velikosti! V kvalitních kečupech navíc konzervanty, barviva ani aromata nenajdete, vystačí si s běžnými kuchyňskými přísadami. Proto se hodí i do dětského jídelníčku.
Dvě polévkové lžíce kečupu obsahují více lykopenu než jedno čerstvé střední rajče.Autor: Foto: M. Pekárek, M. Rušinová, P. Novotný, profimedia, archiv Blesku, wikipedie.cz