Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Au, ty moje hnáty: 10 rad, jak nemít v létě nohy jako konve

/
  • Připravili jsme deset rad, jak se dá zbavit nepříjemných otoků nohou.
    9. července 2015 ● 06:15

    Na Česko se žene další vlna veder. V takovém počasí hrozí lidskému organismu mnoho zdravotních problémů, mezi nimi i potíže se žilami a otékání nohou. Připravili jsme proto deset rad, jak se dá nepříjemných otoků zbavit.

  • 1.

    Napijte se

    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com

    Všichni to známe, přes den máme plnou hlavu starostí a večer zjistíme, že jsme se zapomněli napít. Důsledný pitný režim je ovšem základní prevencí proti křečovým žilám.

  • 2.

    Vitamin C

     

    Vitamin C
    Autor: Shutterstock.com

     

    Trpíte zvýšeným praskáním cév? Tak to vám možná chybí v těle vitamin C. Dopřejte si tedy pořádnou dávku céčka konzumováním ovoce, případně sáhněte pro doplněk stravy.

  • 3.

    Procházka

    Procházka
    Autor: Shutterstock.com

    „Pokud nemáte jinak žádné cévní problémy ani viditelné křečové žíly, pak jsou otoky skutečně nejčastěji způsobeny teplým počasím a často nedostatkem pohybu během dne,“ míní cévní chirurg MUDr. Tomáš Bureš z Polikliniky Budějovická. Ten proto také doporučuje pravidelnou procházku.

  • 4.

    Cvičení

     

    Cvičení
    Autor: Shutterstock.com

    Proti otokům pomůže i pravidelné cvičení. Při sedavém zaměstnání si dejte jednou za hodinu na pět minut pohov, projděte se nebo si nohama zakmitejte alespoň v sedě.

  • 5.

    Nohy nahoru

     

     

    Nohy nahoru
    Autor: Shutterstock.com

    Udělejte si na sebe chvilku času a nestyďte se dát si nohy nahoru! Zvedání končetin do vyvýšené polohy je jedno z nejjednodušších řešení, jak jim ulevit a předejít tak zdravotním obtížím.

  • 6.

    Sauna

     

    Sauna
    Autor: Profimedia.cz

    Jestli ještě nemáte veder plné zuby, vyzkoušejte saunu. „Klasická suchá sauna je v podstatě ideální formou takzvané cévní gymnastiky a končetinám jen prospěje,“ radí cévní chirurg MUDr. Tomáš Bureš.

  • 7.

    Knajpování

    Knajpování
    Autor: profimedia.cz

    Stejně jako saunování patří mezi formy cévní gymnastiky také knajpování. Tato vodoléčebná metoda spočívá ve střídání studené a teplé vody. Zkuste ve velmi studené vodě končetiny promasírovat a poté je teplým proudem zase prohřát. Knajpování má údajně blahodárné účinky i na lidskou psychiku.

     

  • 8.

    Kompresní punčochy

    Kompresní punčochy
    Autor: Shutterstock

    Základní prevencí proti otékání nohou je nošení kompresních elastických punčoch či podkolenek, které jsou běžně k dostání ve zdravotnických potřebách. V horkém letním počasí to ale není zrovna nejpohodlnější řešení.

  • 9.

    Ortopedická vložka

     

     

     

    Ortopedická vložka
    Autor: Profimedia.cz

     

    Pokud vám natékají kotníky, může to být způsobeno třeba i tím, že nohu přetěžujete špatným došlapáváním při chůzi, nejčastěji při příčně ploché klenbě. V tom případě pomůže vhodná ortopedická vložka do bot.

  • 10.

    Vyšetření u lékaře

     

    Odborník přes cévy, lékař Tomáš Bureš
    Autor: Foto Blesk – Martin Pekárek

    Když na potíže s žílami nic nezabírá, je čas zvážit vyšetření u angiologa. Ten pomůže zjistit, zda nejsou vaše problémy dědičné, a vybere vhodné řešení, ať už v podobě léků, či operace.

Dnešní horoskopy