Německý odborník na výživu Sven David Müller přišel před časem se seznamem potravin, pochutin, ovoce a zeleniny, které podle něj fungují jako prevence především rakoviny. Tato nemoc má samozřejmě mnoho původců a podpůrných příčin (genetickou dispozici, kouření, mnohé vnější vlivy) a prosté pojídání zeleniny, ovoce a dalších jejímu propuknutí nezabrání. Přesto není od věci vědět, jaké poklady na vaší zahrádce možná rostou.
Česnek je základ
Snad v žádném výčtu „léčivých“ rostlin nechybí česnek. Sloučeniny, které obsahuje, podle Müllera zpomalují dělení buněk – a to hlavně rakovinových, a ochraňují buňky zdravé. Dále tvrdí, že brokolice obsahující antioxidanty při pravidelné konzumaci působí jako prevence rakoviny žaludku i vředů. Rajčata jsou velmi často jmenována jako zbraň proti vzniku rakoviny. Nechybějí ani na tomto seznamu. Obsahují totiž účinného ochránce buněk – lycopin, který patří k velmi silným antioxidantům. Dýni označil německý odborník za velmi důležitou zbraň proti zákeřnému onemocnění, neboť je bohatá na vitaminy A, C, E a D. V jeho seznamu ale nechybí třeba také červená řepa, čekanka, kadeřavá kapusta s obsahem vitamínu C, betakarotenu a kyseliny listové či brambory, které je vhodné jíst na loupačku, protože ve slupce zůstávají zachovány veškeré důležité vitamíny a minerály.
Nejen zelenina
Mezi účinnými bojovníky je kromě zeleniny také ovoce, např. ostružiny, které obsahují flavonoidy, posilují imunitu, snižují krevní tlak a chrání cévy, nebo ananas bohatý na antioxidanty, vitaminy C a E. Ananas obsahuje zároveň cenné minerály jako zinek nebo selen, které brzdí vznik rakovinných buněk.
Z MÜLLEROVA SEZNAMU
Para ořechy: mají velký podíl selenu, zabraňují růstu škodlivých buněk.
Pistácie: důležité pro obsah vitaminu E a selenu.
Olivový olej: díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky odolnějšími.
Fíky: jsou vhodné zejména pro muže. Obsahují substance, které chrání před rakovinou prostaty.
Kakao: snižuje nejen krevní tlak, ale zároveň snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny.