RADIKÁLNÍ DIETY

To je úspěch jen na okamžik. Hladovka či přísná redukční dieta možná budou mít za následek zásadní úbytek tělesné hmotnosti, obvykle ale po jejich skončení následuje tzv. jo-jo efekt – rychlý návrat k původnímu stavu.

NESCHOPNOST ZMĚNY

Shodit přebytečná kila není stejně jednoduché jako dojít si pro nové boty. Jedna věc je rozhodnutí, druhá, stejně důležitá je nutnost změnit svůj životní styl: nejen jídelníček, ale i zaběhnuté návyky. A to již nastálo. Váhu neudržíte, vrátí-li se váš život po dosažení vytouženého cíle do starých kolejí.

NECHUŤ K POHYBU

Na gauči nezhubnete! Jedině tehdy, bude-li tělo mít dostatek fyzické aktivity, máte šanci udržet výsledky jakéhokoli snažení o redukci váhy. Pohyb musí být pravidelný a v odpovídající intenzitě. Procházky, jízda na kole, plavání…

BEZ POMOCI ODBORNÍKŮ

Zejména pokud se chystáte shodit větší část své váhy (při nadváze či obezitě), nebudete na to stačit sami. Kontaktujte odborníky – obezitology, nutriční terapeuty či výživové poradce, fyzioterapeuty, trenéry ve fitness centrech, případně psychoterapeuty. Jsou schopni najít řešení přímo na míru konkrétnímu člověku.

KOLIK KIL VÁM PŘEBÝVÁ?

BMI (z anglického Body Mass Index) je index, který se používá pro klasifikaci podváhy, nadváhy či obezity. Pro výpočet slouží vzorec:

BMI = tělesná váha(kg) / tělesná výška2 (m)

(např. pro člověka s váhou 90 kg a výškou 173 cm: BMI = 90 / 1,732 = 30,07)

Hodnocení BMI:

Méně než 18,5  podváha

18,5 až 24,99   optimální váha

25 až 29,99     nadváha

30 až 34,99     obezita prvního stupně

35 až 39,99     obezita druhého stupně

40 a více         obezita třetího stupně