Tahle delikátní a zdravá zelenina je na jídelníčku poslem jara. Konzumují se jen mladé výhonky. Chřest má pozitivní vliv na zdraví: obsahuje totiž vitaminy (A, B, C, E, K), vápník, hořčík, hodně vlákniny, železo či selen.

Jak ho nakupovat?

Koupit můžeme chřest bílý, zelený a světle fialový, všechny druhy koupíte v sezoně ve větších zelinářstvích a supermarketech. Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu. Pozor na tmavé skvrny.

Jak ho upravovat?

* Zelený chřest potřebuje oloupat jen ve spodní části stonku, nejspodnější část se odlomí.
* Bílý chřest je chuťově jemnější a před přípravou musíte oloupat celý jeho stonek.
* Chuť chřestu bývá lehce nahořklá, což můžete při vaření zmírnit přidáním kousku žitného chleba.
* Nejčastěji se chřest krátce povaří a podává s rozpuštěným máslem, s holandskou omáčkou nebo sýrovou omáčkou.
* Hodí se na přípravu krémových polévek, na zapékání, k těstovinám, do italského rizota, do salátů, jako příloha ke steakům nebo do slaných koláčů.

Jak ho skladovat?

Chřest spotřebujte nejlépe ihned po koupení, skladovat ho můžete v lednici zabalený ve vlhké utěrce.

No o něm možná nevíte?

Chřest od pradávna funguje jako afrodiziakum? Má prý pozitivní účinky na zvyšování potence mužů.

Chřestová polévka

Chřestová polévka
Autor: profimedia.cz
Potřebujete: 8 až 12 výhonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce), 1 jarní cibulku s natí, 3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění, 1,5 litru vývaru (nejlépe drůbežího), 100 ml smetany na zjemnění, sůl a pepř a barevný pepř na ozdobu

Postup: Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce, pak nakrájíme na kousky.
V hrnci rozpustíme máslo, osmahneme na něm na jemno  nakrájenou cibulku a zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu a vložíme do hrnce chřest, společně vaříme zhruba 20 minut. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou a máslem.