Bylinky, které běžně používáme v kuchyni, podporují trávení a pak podle druhu třeba osvěžují dech, mají protizánětlivé účinky či navozují příjemný spánek. Klidně i desítku druhů jich můžete koupit v každém dobrém obchodě. Nově i v hypermarketech Albert v Jablonci nad Nisou a Českých Budějovicích.

Zjara jsou pro nás bylinky zdrojem celé řady minerálních látek a vitaminů. „Látky s pozitivním účinkem na zdraví nejsou tepelně stabilní. Bylinky proto přidávejte až do hotového jídla,“ radí odborník na výživu Petr Havlíček a dodává, že ty opravdu kvalitní bývají označeny logem Vím, co jím.

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení. Pomáhá při urologických potížích – má antibakteriální účinky. Její žvýkání osvěžuje dech.

PETRŽEL HLADKOLISTÁ
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

BAZALKA: Obsahuje látky s protizánětlivým účinkem. Odstraňuje nadýmání. Zklidňuje, je proto vhodná při migréně, nespavosti či vyčerpání.

BAZALKA
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

PAŽITKA: Podporuje chuť k jídlu, má vliv na snižování krevního tlaku. Důležitý zdroj vitaminu C, obsahuje betakaroten, vitamin B2, draslík, železo.

PAŽITKA
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

OREGANO: Zvyšuje tvorbu žluče a usnadňuje trávení. Zlepšuje střevní peristaltiku, pomáhá při nechutenství. Usnadňuje odkašlávání, uvolňuje svalové křeče.

OREGANO
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

MÁTA: Podporuje zažívání, odstraňuje křeče zažívacího traktu. Zklidňuje, ale neutlumí – vydržíme pak pracovat o trochu déle. Uvolňuje ucpaný nos.

MÁTA
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

MEDUŇKA: Zklidňuje organismus, používá se na podporu spánku. Pomáhá při bušení srdce, srdečních neurózách. Uleví při bolestivé menstruaci.

MEDUŇKA
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

LIBEČEK: Aktivuje trávení, ulevuje při pocitu plnosti, zmírňuje bolesti při nadýmání, je močopudný. Nádherně ovoní polévky a saláty.

LIBEČEK
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

MAJORÁNKA: Urychluje trávení – zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí proti nadýmání, odstraňuje křeče. Pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti.

MAJORÁNKA
Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

TYMIÁN: Má antibakteriální účinky, pomáhá proti infekčním chorobám a zvyšuje obranyschopnost. Uvolňuje hleny. Napomáhá při trávení.

Fotogalerie
11 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Bylinky pomáhají zdraví! Které a na co? Podívejte se! Matěj Smlsal, Petr Soukup