Tento půst trvá čtyřicet dní a začíná Popeleční středou. Půst je neodmyslitelně spojen s masopustem, rozpustilým a veselým lidovým svátkem, během kterého se hodovalo, pivo teklo proudem a taneční zábavy mnohdy trvaly až do rána. Po bujarém masopustu ale nastala postní doba.
Hrách a čočka
Půst nebyl spojený jen s jídlem – měla to být doba, kdy se lidé vzdávají všeho nepotřebného a všeho, co je zatěžuje. Co se týká jídelníčku, vynechávali naši předci během postní doby červené maso. Ryba byla vnímána jako jídlo chudých, byla tedy povolená i v době půstu. Postní jídla byla velmi jednoduchá, nebyla mastná a jejich hlavní složkou byly luštěniny a obiloviny. Prim dále hrály brambory, naklíčené zrní anebo zelí ve všech možných variantách. Oblíbeným pokrmem byla třeba pučálka, opražený naklíčený hrách nebo špecle se zelím.
Vliv na zdraví
V dnešní době přibývá lidí, kteří si uvědomují, že půst a střídmost v jídle jako taková má nesporné zdravotní účinky. Správně provedený půst má údajně léčit celou řadu zdravotních problémů, nejčastěji potíží souvisejících se zažíváním. Pokud vás trápí nadýmání a zácpa, dopřejte tělu dostatek zeleniny a ovoce. Vždy je lepší volit sezonní potraviny, jako je nyní růžičková kapusta, kořenová zelenina a zelí. Největší službu organismu prokážete, když mu dodáte zeleninu zasyrova, kdy si uchová největší obsah vitaminů. „Jestli máte problém sníst nevařenou zeleninu, udělejte si z ní v odšťavňovači nebo za pomoci tyčového mixéru skvělé smoothie. To vypijte každý den nalačno,“ radí Martina Bauerová ze společnosti Náš grunt.
Vsaďte na místní dodavatele
Naši předci si vše pěstovali sami. Proč kupovat luštěniny, zeleninu a mléčné produkty od zahraničních výrobců, když je můžete mít od malých lokálních dodavatelů? V obchodech s farmářskými potravinami (například Náš grunt) můžete nakoupit i již hotové, čerstvé zeleninové pomazánky nebo ovesné kaše s ovocem a jíst je třeba v práci ke svačině.
Vločky pro fungování mozku
K půstu vždy patřily také obiloviny. Začněte svůj den miskou ovesných vloček s oříšky nebo kousky čokolády nebo si dejte kukuřičnou kaši. Taková snídaně je nejenom chutná, ale vláknina, která je v obilovinách obsažená, vám skvěle nastartuje trávení.
Zdroj fotografií: Náš grunt