Tento půst trvá čtyřicet dní a začíná Popeleční středou.  Půst je neodmyslitelně spojen s masopustem, rozpustilým a veselým lidovým svátkem, během kterého se hodovalo, pivo teklo proudem a taneční zábavy mnohdy trvaly až do rána. Po bujarém masopustu ale nastala postní doba. 

Hrách a čočka
Půst nebyl spojený jen s jídlem – měla to být doba, kdy se lidé vzdávají všeho nepotřebného a všeho, co je zatěžuje. Co se týká jídelníčku, vynechávali naši předci během postní doby červené maso. Ryba byla vnímána jako jídlo chudých, byla tedy povolená i v době půstu. Postní jídla byla velmi jednoduchá, nebyla mastná a jejich hlavní složkou byly luštěniny a obiloviny. Prim dále hrály brambory, naklíčené zrní anebo zelí ve všech možných variantách. Oblíbeným pokrmem byla třeba pučálka, opražený naklíčený hrách nebo špecle se zelím.

Autor: zdroj: Grunt

Vliv na zdraví
V dnešní době přibývá lidí, kteří si uvědomují, že půst a střídmost v jídle jako taková má nesporné zdravotní účinky. Správně provedený půst má údajně léčit celou řadu zdravotních problémů, nejčastěji potíží souvisejících se zažíváním. Pokud vás trápí nadýmání a zácpa, dopřejte tělu dostatek  zeleniny a ovoce. Vždy je lepší volit sezonní potraviny, jako je nyní růžičková kapusta, kořenová zelenina a zelí. Největší službu organismu prokážete, když mu dodáte zeleninu zasyrova, kdy si uchová největší obsah vitaminů. „Jestli máte problém sníst nevařenou zeleninu, udělejte si z ní v odšťavňovači nebo za pomoci tyčového mixéru skvělé smoothie. To vypijte každý den nalačno,“ radí Martina Bauerová ze společnosti Náš grunt.

Autor: zdroj: Grunt

Vsaďte na místní dodavatele
Naši předci si vše pěstovali sami. Proč kupovat luštěniny, zeleninu a mléčné produkty od zahraničních výrobců, když je můžete mít od malých lokálních dodavatelů? V obchodech s farmářskými potravinami (například Náš grunt) můžete nakoupit i již hotové, čerstvé zeleninové pomazánky nebo ovesné kaše s ovocem a jíst je třeba v práci ke svačině.

Vločky pro fungování mozku
K půstu vždy patřily také obiloviny. Začněte svůj den miskou ovesných vloček s oříšky nebo kousky čokolády nebo si dejte kukuřičnou kaši.  Taková snídaně je nejenom chutná, ale vláknina, která je v obilovinách obsažená, vám skvěle nastartuje trávení.

Autor: zdroj: Grunt

 Zdroj fotografií: Náš grunt