K pečení a cukrařině Veroniku přivedl dědeček, od kterého má své stěžejní celoroční recepty. „Základy k vánočnímu pečení mám zase od babiček a své maminky. Když ale vidím nějaký nový, zajímavý recept, uložím si ho a pak jej musím vyzkoušet. Každý rok je aspoň jeden nový, letos to vyhrály bílé včelí úly,“ popisuje Veronika.
Přípravy na Vánoce začíná už v říjnu. „Například nakupuji mouku, ideálně si zajedu přímo do mlýna. Rozhodím sítě po sousedech a rezervuji si domácí vajíčka. Péct začínám na konci listopadu,“ vypráví.
Vítězové spotřebitelských testů Blesku za rok 2024: Stáhněte si ZDARMA přehledný tahák do peněženky!

Levněji už bylo...
Při současných cenách surovin raději ani nepočítá kolik za své cukroví vydá peněz. „Zvlášť, když chci mít kvalitní suroviny. Ale ono to za to prostě stojí. Utěšuji se tím, že je to jednou ročně. Musím se smířit s tím, že levněji už bylo. Všechny ceny stoupají. Beru to jako fakt. Jinak bych nemohla dělat vlastně skoro nic. Když navíc vidím ceny za kilo cukroví kolem 1000 Kč, tak to si ho raději vytvořím sama,“ říká.
Cukroví peče hlavně pro rodinu, případně pro přátele. „Letos mě ale zahřálo, že jsem mohla pomoci kamarádce na rizikovém těhotenství. K ní putuje cukroví přes půl republiky,“ usmívá se Veronika, která také každý rok dělá pár menších balíčků a cukroví rozdá.
„Například lidem bez domova, nebo když vidím na facebooku někoho, kdo o něj poprosí, třeba starší lidé, maminky samoživitelky. Ráda udělám radost.“
Nejkrásnější zpětná vazba je pro Veroniku šťastný výraz ve tváři obdarovaných, zprávy, že jim její cukroví chutná... „To si pak s úsměvem na rtech sednu a říkám si, že všechna ta námaha kolem měla smysl. Navíc je to pro mě i taková forma relaxace,“ dodává Veronika.
Recept na štafetky
„Můj tatínek zbožňuje štafetky, které dělala jeho maminka. Musím říct, že ty chutnají nejen jemu, ale kompletně asi všem pánům kolem mě,“ říká Veronika.
Potřebujete na těsto: 30 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg mletých ořechů, 15 dkg másla, 2 vejce.
Na krém: máslo, cukr, vanilku, žloutek, rum (dle chuti).
Postup: Smícháme ingredience, necháme odpočinout v lednici (klidně přes noc). Rozválíme na plochu, nakrájíme proužky a namotáme na trubičky. Po upečení plníme krémem a konce namočíme v čokoládě. Uchováváme v chladu a ideálně ne na balkóně (mění se tam teploty, tak se může krém kazit).
VIDEO: Fiala o drahém másle v Česku: Stalo se symbolem. Odmítáme regulovat ceny jako za socialismu!
Fiala o drahém másle v Česku: Stalo se symbolem. Odmítáme regulovat ceny jako za socialismu! Blesk