Jak na vanilkovou?
- Do mrazáku dejte větší kovovou mísu. Do hrnce nalijte 1 ¼ hrnku plnotučného mléka a 2 hrnky smetany. Vmíchejte do nich semínka vanilkového lusku a přidejte lusk. Přiveďte směs k varu, sundejte z plotny a nechte 5 minut mírně vychladnout. Vyndejte vanilkový lusk.
- Pomocí balonové metly vyšlehejte 3 vaječné žloutky a ¾ hrnku krystalového cukru. Jakmile začne směs houstnout a zesvětlá, vmíchejte tuto směs do mléka se smetanou.
- Mix vlijte do čistého kastrolu a na nízkém stupni za občasného míchání zahřívejte po dobu 20 minut.
- Směs přelijte do keramické mísy a zakryjte potravinovou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Nechte 30 minut při pokojové teplotě a poté dejte na 2 hodiny do lednice.
- Nyní vyndejte kovovou mísu z mrazáku. Přelijte do ní směs z lednice a zakryjte potravinovou fólií. Dejte na 6 hodin do mrazáku.
- Poté kovovou lžící nebo naběračkou směs nahrubo promíchejte a přendejte do vyšší mísy.
- Pomocí ručního šlehače směs 3 minuty šlehejte. Díky tomu bude mít zmrzlina sametovou texturu. Vraťte zpět do kovové mísy, zakryjte fólií a po dalších 4 hodinách v mrazáku je zmrzlina hotová.
ČOKOLÁDOVÁ
POTŘEBUJETE: 400 g kondenzovaného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 60 g hořkého kakaa, 2 hrsti nalámané čokolády
POSTUP: Vychlazenou smetanu vymíchejte do šlehačky. Přimíchejte kakao, kondenzované mléko a ručním mixérem míchejte na nejnižší stupeň. Hladkou směs přelijte do kovové mísy předem vychlazené v mrazáku. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 6 hodin do mrazáku.
JAHODOVÁ
POTŘEBUJETE: 400 g kondenzovaného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 300 g čerstvých/mražených jahod + 4 čerstvé jahody na krájení.
POSTUP: Jahody (mražené nechte hodinu při pokojové teplotě povolit) rozmixujte do pyré. Ve vyšší míse vyšlehejte smetanu do šlehačky. Přilijte kondenzované mléko, jahodové pyré a ručním mixérem míchejte na nejnižší stupeň. Čerstvé jahody nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi. Hladkou směs přelijte do kovové mísy vychlazené v mrazáku. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 6 hodin mrazit.
KARAMELOVÁ
POTŘEBUJETE: 400 g kondenzovaného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 250 g pomazánky z karamelizovaných sušenek,10 karamelizovaných sušenek
POSTUP: Vychlazenou smetanu vymíchejte do šlehačky. V mikrovlnce rozehřejte pomazánku, aby byla tekutější. Do šlehačky vmíchejte kondenzované mléko, pomazánku a ručním mixérem míchejte na nejnižší stupeň. Sušenky rozlámejte na malé kousky a opatrně vmíchejte do směsi. Poté přendejte do kovové mísy předem vychlazené v mrazáku. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 6 hodin do mrazáku.
Jak vyrobit vanilkový extrakt