Jednoduše podle Břicháče Toma: Recepty pro letní figuru do 30 minut!
-
Oblíbený zastánce zdravého životního stylu Tomáš Kosačík alias Břicháč Tom přichází po třech letech s novou kuchařkou! Inspirujte se jeho recepty, usnadněte si vaření a připravte doma jednoduché, lehce stravitelné, a přitom lahodné jídlo. Většinu pokrmů navíc připravíte i ukuchtíte do třiceti minut.
- 1.
Nadýchané cuketové palačinky
Potřebujete na 2 porce: ● 2 vajíčka ● střední cuketu ● hrnek bezlepkové nebo špaldové mouky ● cottage sýr ● půl hrnku mléka ● 2 lžíce medu ● lžičku skořice ● lžičku jedlé sody ● lžičku vanilkového cukru ● ghí
Postup: Cuketu zbavíme slupky, rozkrájíme na kousky a vložíme do větší mísy. Přidáme vajíčka, cottage sýr a ghí. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Poté přidáme zbylé suroviny a vše znovu rozmixujeme. Pokud je směs stále řídká, můžeme přidat více mouky. Záleží to na typu cottage sýra a velikosti cukety. Pánev pomažeme ghí a smažíme palačinky.
Tip autora: Tyto palačinky mají zkrátka vše! Dostatečné množství bílkovin, jsou nadýchané a i příprava je naprosto snadná. Cuketu v nich vůbec nepoznáte, ale vláknina z ní se bude tělu hodit. Výborné jsou s jahodovou marmeládou.
- 2.
Špenátové těstoviny s Nivou
Potřebujete na 2 porce: ● 200 g libovolných těstovin (ideálně bezlepkových např. kukuřičných) ● cibuli ● 3 hrsti baby špenátu ● 150 g Nivy ● pepř ● sůl ● ghí
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na rozehřátou pánev, na které jsme roztopili ghí, osolíme a restujeme dozlatova. Poté přidáme omytý špenát, opepříme a restujeme do změknutí. Bude stačit jen pár minut. Uvařené těstoviny scedíme, přidáme do směsi na pánev a společně zlehka promícháme, aby byly těstoviny celé obalené směsí. Na talířku na směs nadrolíme nivu a můžeme se pustit do jídla.
Tip autora: Jde o velmi chutný a sytý oběd jen ze tří základních surovin.
- 3.
Pochoutka nejen do krabičky
Potřebujete na 1 porci: ● střední batát ● červenou cibuli ● hrst špenátu ● 50 g čerstvého sýra (může být i ovčí, kozí, feta nebo Niva) ● olivový olej ● pepř ● sůl ● ghí
Postup: Batát oloupeme a nakrájíme na kostky. Na větší pánvi rozpustíme ghí a přidáme nakrájený batát. Pečeme do změknutí cca 15 minut. Můžeme si pomoci i pokličkou. Poté přidáme cibuli nakrájenou na větší kolečka a hrst špenátu. Vše osolíme, trochu opepříme a zprudka restujeme do změknutí špenátu cca 2 minutky. Směs na talíři zakápneme několika kapkami olivového oleje a zasypeme čerstvým sýrem.
Tip autora: Kdybyste se mě ptali, co si udělat chutného a rychlého na večeři nebo do krabičky, udělal bych si právě tento pokrm. Je krásně barevný, lehce stravitelný, a hlavně moc dobrý!
- 4.
Čoko dortík ze dvou ingrediencí
Potřebujete na 1 porci: střední batát ● 3 lžíce karobu nebo kakaa
Postup: Batát zbavíme slupky a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do hrnce s vodou a vaříme doměkka cca 15 minut. Potom slijeme vodu, necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem spolu s 3 lžícemi karobu. Směs vložíme do plastové misky, malé dortové formy nebo do čehokoli, co doma najdeme a co můžeme dát do mrazáku. Dáme zamrazit minimálně na 3 hodiny. Poté vyjmeme z mrazáku, kraje oddělíme nožem a vyklopíme. Můžeme ještě posypat karobem a libovolně i medem.
Tip autora: Tento nepečený dortík je naprosto fantastický ve své jednoduchosti. Chutná jako zmrzlina, přitom není ničím doslazený. Vyzkoušejte v létě na ochlazení.
VideoVideo se připravuje ...Lucie Petřek Michalcová: Jak přestat jíst sladké? Videoredakce ženských titulů