Plán je základ!

Je dobré si sestavit plán úklidu. Nesnažte se vše stihnout za jeden den či víkend. Efektivnější a snadnější je stanovit si jednotlivé úkoly a každý den si odškrtnout jeden až dva, které zvládnete za dvacet minut. Bude vás to i víc bavit.

Zapojte rodinu

Úklid nemusí být jen povinností jedince. Můžeme do něj zapojit celou rodinu a rozdělit úkoly rovnoměrně. Děti lze motivovat pomocí her či soutěže. Navíc společný úklid může být nejen efektivnější, ale i zábavnější.

Čistič na všechno

Proč mít doma haldu přípravků, když můžeme mít jeden univerzální. Není drahý a znaly ho už naše babičky! Stačí naředit 1 díl bílého octa se 4 díly vody a do směsi přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Běloskvoucí prkénko

Máte zažloutlé WC prkénko? Babská rada zní: smíchejte 2 lžíce jedlé sody se lžící peroxidu vodíku. Směs naneste na postižená místa a nechte 30 minut působit. Poté vydrbejte, smyjte a doleštěte univerzálním čističem.

Zatočte s prachem

Úplně zbavit se prachu nedá, ale pravidelným úklidem a účinným prostředkem se s ním dá dobře bojovat. Stačí do univerzálního čističe (1 díl bílého octa a 4 díly vody) přidat lžíci olivového oleje a směsí pravidelně otírat nábytek.

Okna bez šmouh

Do kyblíku nalijeme 250 ml octa a 1 litr vlažné vody. Pomocí houbičky směs nanášíme na okna a pořádně je vyčistíme. Přebytečnou vodu sestřeme stěrkou a doleštíme suchým hadříkem z mikrovlákna.

Na co nezapomenout?

VYPRAT: ● peřiny a polštáře ● zimní oblečení ● záclony a závěsy

VYČISTIT: ● matrace ● zimní boty ● pračku a sušičku ● myčku ● mikrovlnku ● troubu

OTŘÍT: ● světla a vypínače ● kliky u dveří ● kuchyňské skříňky a šuplíky ● prach na skříních a futrech ● dvířka skříněk

UMÝT: ● podlahové lišty ● topení ● postupně vnitřní část oken ● postupně vnější část oken ● sprchu/vanu

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo Docentky promluvily o feminismu Jiří Marek, Lukáš Červený