Jídelníček totiž vychází z míst, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má obrovský podíl. „Sáhli jsme po něčem lety prověřeném, to znamená po stravování, které je už od konce 70. let označováno za jedno z nejlepších. A to je středomořská strava, která potvrzuje, že co se týče váhy a zdravotního stavu (především rizika kardiovaskulárních onemocnění), je jednou z nejlepších plus je ještě kombinována s recepty z takzvaných modrých zón, kde se lidé těší nejlepšímu zdraví a dožívají se nejvyššího věku,“ říká výživový guru Petr Havlíček (54).

A hned odmítá, že bychom měli jíst jen ryby, olivový olej a rajčata. Naopak, nabízí pestré recepty z dostupných surovin, při nichž nikdo nebude mít hlad. Vyzkoušejte nový jídelníček i vy!

Snídaně

Snídaňové vaječné muffiny

Suroviny na 12 muffinů: 8 vajec, ½ menšího uvařeného a nakrájeného kuřecího prsa nebo 1 menší okapaná konzerva drceného tuňáka ve vlastní šťávě (nemusí být), 1 malá červená paprika, nakrájená nadrobno, 12 cherry rajčat, rozpůlených, 1 šalotka, nasekaná najemno, 6 až 10 nakrájených oliv, 2 lžíce nasekané čerstvé petržele, hrst rozdrobené fety podle vaší chuti, ½ lžičky španělské papriky, ¼ lžičky mleté ​​kurkumy (volitelné), špetka soli, špetka pepře, celozrnný kvasový chléb.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat