Jídelníček vychází z míst, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má obrovský podíl. „Sáhli jsme po něčem lety prověřeném, to znamená po stravování, které je už od konce 70. let označováno za jedno z nejlepších. A to je středomořská strava, která potvrzuje, že co se týče váhy a zdravotního stavu (především rizika kardiovaskulárních onemocnění), je jednou z nejlepších plus je ještě kombinována s recepty z takzvaných modrých zón, kde se lidé těší nejlepšímu zdraví a dožívají se nejvyššího věku,“ říká výživový guru Petr Havlíček (54).

A hned odmítá, že bychom měli jíst jen ryby, olivový olej a rajčata. Naopak, nabízí pestré recepty z dostupných surovin, při nichž nikdo nebude mít hlad. Vyzkoušejte nový jídelníček i vy!

Snídaně

Borůvkové chia muffiny

Suroviny na 12 muffinů: 1 ¾ hrnku špaldové mouky (nebo celozrnné pšeničné, ovesné nebo jakékoli, kterou máte k dispozici), 1 lžička prášku do pečiva, špetka mořské soli, ¾ lžičky skořice, ½ lžičky kardamomu, ¼ lžičky mleté vanilky, 3 lžíce chia semínek (1 čajovou lžičku odložte na posyp), 6 lžic kokosového oleje, ¾ hrnku mléka, 6 lžic javorového sirupu, 1 hrnek mražených borůvek.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat