Ručně foukanou skleněnou krásu ve Vsetíně vyrábějí bezmála 70 let. A letos poprvé výrobci dosáhnou milionu kusů. „Opravdu nás ten zájem o českou poctivou práci těší. Plnili jsme přání zákazníků. Ti čeští jsou věrni spíše klasickým barvám – modré, červené, stříbrné, zlaté. Líbí se například zasněžené chaloupky na královské modři. Velkým hitem jsou letos snové sady s jemným dekorem. Velký zájem byl o ptáčky na skřipci. Ty už nemáme,“ uvedl Vlastimil Juřička (49), šéf marketingu.

Vhodným dárkem jsou kreativní sady. „Děti, ale i dospělí mají zájem si vytvořit vlastní příběh, namalovat si ozdobičku, která jim pak dělá na stromečku radost,“ pokračoval Juřička.

Populární jsou i zvířecí motivy, například ptáčci.
Autor: Slávka Červená

Nové techniky i vzory

Ve foukárně vytvoří baňky i jiné tvary. „Trvá půl roku, než zvládnete klasickou kuličku. A vytvořit špici, to dá i rok,“ přiblížila Jana Kubicová (48). Pak putují do malírny, kde je vidět, že malířky ozdob to dělají opravdu s láskou. Baňku namalují, ozdobí posypy či korálky. „Jsem tu už 28 let a pořád mě to baví, protože děláme stále něco nového,“ řekla Martina Valová (55).

„Kreslím od roku 1996. Na základce mě výtvarka vůbec nebavila. Mamka dělala v Irise na foukárně skla a já jsem šla po škole zkusit malovat a zůstala jsem. Pořád se učíme nové techniky, vzory. Je to už taková láska,“ usmála se Renata Vaculčíková (48) při dokreslování zelených zasněžených smrčků.

 

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí rozzářil vánoční strom, odstartovaly vánoční trhy. (2. prosince 2023) Martina Pospíšilová

Fotogalerie
14 fotografií