Pohyb pro radost

Dopřejte svému tělu alespoň půl až jednu hodinu pravidelného pohybu denně. Může to být aktivní chůze nebo cvičení. Udržíte tak svou kondici a zároveň si zajistíte pravidelný příjem endorfinů, které podpoří náladu i celkový duševní stav. Krátká a pravidelná pohybová aktivita může mít obrovský vliv právě na vaše fyzické i psychické zdraví.

Fyzičkou ke snížení rizika onemocnění

Podle studie z roku 2016, zveřejněné v British Journal of Sports Medicine, byly zjištěny statisticky významné souvislosti mezi vyšší úrovní fyzické aktivity a sníženým rizikem sedmi typů rakoviny včetně rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Tato studie naznačuje, že pravidelná fyzická aktivita může hrát důležitou roli v prevenci těchto typů zhoubných onemocnění.

Nepodceňujte pitný režim

Snažte se dodržovat pravidelný pitný režim, protože je důležitý pro udržení celkového zdraví a optimálního fungování organismu. Nahraďte sycené nápoje džbánem vody, do které můžete přidat plátky vašich oblíbených citrusů a čerstvou mátu. Je to osvěžující a bez zbytečného příjmu cukru.

Anketa

Čeho se ve stáří nejvíce bojíte?

Chudoby
Samoty
Nesoběstačnosti
Že si budu připadat, že jsem na obtíž
Nebojím se stáří

Pestré stravovací návyky

Ne, nebudete se muset vzdát svých oblíbených jídel a vyměnit je pouze za saláty. Stačí jíst méně a pestře. Můžete třeba vyzkoušet kombinaci přerušovaného půstu s občasným detoxikačním obdobím. Tyto jednoduché návyky mohou pomoci očistit váš organismus.

„Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny, které jsou klíčové pro správné fungování organismu a přispívají normální činnosti nervové soustavy, svalů a tvorbě kolagenu. Mezi ně patří například ananas, citron, ořechy a listová zelenina,“ radí propagátor zdravého životního stylu David Buchta.

Váš čas, vaše volba

Buďte aktivní a věnujte čas svým zálibám. Na chvíli se zastavte a zamyslete se nad tím, co vám přináší radost. Někteří upřednostňují divadlo a kulturu, jiní zase rádi utíkají do přírody.

„Důležité je umět relaxovat, ideálně si najít vhodného koníčka, který vás naplňuje a zároveň si při něm odpočinete a na chvíli zapomenete na každodenní starosti. Vedle koníčků a relaxace byste měli udržovat dobré vztahy v rodině, na pracovišti a mezi kamarády,“ uzavírá David Buchta.