Proč se vyřezávají tykve?

Dlabání a vyřezávání dýní má svůj původ v irské legendě. Opilec a podvodník Jack přelstil o halloweenské noci (31. října) samotného ďábla. S démonem uzavřel dohodu, že si ho nikdy nevezme do pekla. Když ale opilec zemřel, sice se podle dohody do pekla nedostal, ale kvůli svým hříchům nešel ani do nebe. Proto Jackova duše bloudila po světě a v nekonečné temnotě si na cestu svítila žhavým uhlíkem, který mu ďábel daroval.

Aby zdroj světla vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabaného tuřínu. Když se v 19. století dostala tradice Halloweenu s irskými migranty do Ameriky, nahradily tuřínové lucerničky vydlabané dýně, které zde v tuto dobu hojně dozrávaly. Navíc se lépe hodily na vydlabávání a vyřezávání.

Aby vydržely co nejdéle

Chce to stín a chlad

Vydlabaná dýně vydrží zhruba 3 – 5 dní. Nesmíte ji ale nechávat v teple nebo na přímém slunci. Nejlepší je chladné a stinné místo, které ji udrží déle čerstvou.

Místo vosku baterky

Ačkoli používání svíček má svou tradici, plamínek, který produkuje teplo uvnitř dýně, urychlí kažení. Klasickou svíčku však spolehlivě nahradí LED svíčka, která vydrží svítit i venku v dešti a od voskové ji sotva rozeznáte.

Přebytečnou dužinu pryč

Aby strašidelná dýně vydržela co nejdéle čerstvá, je důležité dokonale vydlabat její vnitřek. Znamená to zbavit se všech semínek a přebytečné dužiny, která by začala brzy hnít. Někteří dýňoví odborníci dokonce doporučují přetřít povrch trochou bělidla coby prevenci proti rozmnožení bakterií a plísní. Poté vysušit a nakonec potřít vrstvou vazelíny, obzvlášť v místech, kde se řezalo.

Začínejte zespoda

Zatímco nejběžnější je dýni dlabat zeshora, tedy odříznutím vršku, který slouží jako poklop, někdy se doporučuje vyříznout otvor na spodu dýně a dlabat ji tudy. Tímto způsobem se totiž zbylá vlhkost nesráží na dně dýně, čímž se zamezí předčasné hnilobě. Pokud používáte klasickou svíčku, při jejím zapalování se nespálíte, protože dýni na ni postavíte jako stínítko.

Nejznámější druhy

Muškátová

Hodí se pro všechny kuchyňské úpravy. Nejčastěji se používá na přípravu pyré, koláčů a polévek. Dá se jíst i za syrova – chutí se podobá mrkvi.

Máslová

Má tvar hrušky, je oblíbená na vaření a pečení. Nejčastěji má světle žlutou barvu a její slupku je potřeba vždy oloupat.

Špagetová

Má často protáhlý tvar. Slupka je u zralých plodů poměrně tvrdá, uvnitř ale skrývají vláknitou dužinu, která se po tepelné úpravě podobá tenkým špagetám.

Hokkaido

Je jednou z nejdostupnějších a nejoblíbenějších dýní. Její slupka se nemusí loupat. Její jemná sladká chuť je podobná batátům.

 

Video
Video se připravuje ...

DIY: Netradiční dekorace z dýně Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
16 fotografií