Ötzi i námořníci

Historie nošení náušnic je stará mnoho tisíc let. Důkazem může být nejslavnější evropská ledová mumie muže Ötzi. Tělo staré více než 5 tisíc let již mělo propíchnuté ušní dírky. Námořníci údajně své zlaté náušnice nosili pro případ nečekané smrti – prodejem těchto šperků se měly uhradit náklady na pohřeb.

Lalůček nebolí, chrupavka ano

Nejčastější je tradiční umístění v ušním lalůčku. Je to aplikace nejméně bolestivá. Další oblíbeným piercingem ucha je takzvaný tragus. Jedná se o propíchnutí malého výběžku, který se nachází poblíž zvukovodu. Hojení ranky trvá několik měsíců. Neméně oblíbeným místem pro umístění náušnice je helix, který zdobí horní okraj ucha. Poslední dva jmenované se aplikují do tkáně s chrupavkou, takže je aplikace bolestivější a déle se hojí. Náhodné cvrknutí, trhnutí či rychlé zatlačení na náušnici může být velice nepříjemné.

O ucho pečujte

Po dobu hojení je důležité o nově propíchnutou dírku náležitě pečovat. Nejméně dvakrát třikrát denně by se měla opatrně, ale pečlivě čistit a také dezinfikovat. S novou náušnicí by se nemělo hýbat a točit, protože může dojít poranění a zanesení infekce. U propíchnutí typu tragus nebo helix je třeba opatrnosti i během spánku. Obecně čerstvé dírky udržovat v čistotě příliš si na ně nesahat. Pozor je třeba dávat také u aplikace krémů, laků na vlasy či třeba parfémů.

Jakou variantu si zvolíte?

Dříve lidé při propichování uší sahali k různým pomůckám od ostrých kamenů či kostí po rozžhavené dráty, dnes osvědčené techniky minimalizují bolestivost i případné komplikace.

Jaké metody jsou na výběr?

● Lékaři a pierceři nedají dopustit na sterilní, velice ostrou jehlu se zkoseným tvarem, umožňující rychlý vpich lokálně znecitlivit. Po propíchnutí se rovnou vkládá připravená náušnice. „Ta by měla být naložena nejméně dvacet čtyři hodin lihu,“ radí šperkařka Dominika Šťovíčková. Za propíchnutí ucha jehlou zaplatíte v rozmezí od 100 do 400 korun za jedno ucho.

Další možností perforace je metoda nastřelení speciální pistolí, do níž se vloží dočasná náušnice. „Náušnice po čtyřech až šesti týdnech po nastřelení vyměňte za předem zvolené, stálé náušnice,“ říká. Náušnice se doporučuje nechat si aplikovat u lékaře či ve speciálních salonech, kde zaplatíte přibližně od 300 do 800 korun. Rozhodně se vyhněte neodborným zásahům.

Video
Video se připravuje ...

Historie propichování těla aneb co inspirovalo piercing Youtube