„Konečně jednašedesát! Všem děkuju za přání. Vážím si každého z nich, děkuji vám všem. Mládí v trapu začíná legrace!“ napsala Irena Obermannová ke své »chodbové nahotě«. A okamžitě se dočkala ód na »fantastickou, krásnou a sexy postavu, kterou by jí záviděla kdekterá dvacítka«. Dozvěděla se také, že je odvážná a svobodomyslná. Naopak další komentující použili slova jako ztráta soudnosti a trapnost.

Své zralé tělo fanouškům na sociálních sítích pravidelně ukazují i modelka Pavlína Pořízková (58) či cvičitelka Hanka Kynychová (55). Mnoho diváků se tak zamýšlí nad tím, co hvězdy k odhalování vede. Podle psychologa Jana Kulhánka z Psychoterapie Anděl  obecně za takovým počínáním mohou stát dvě věci, a sice posouvání hranic a obchodní záměr.

Posunuté hranice i kalkul?

„Lidem, kteří jsou zvyklí se opakovaně dlouhodobě někde vystavovat, a sociální sítě tomu dost přispívají, se mohou posunout hranice, do čeho jsou ještě ochotní jít. Je to vidět na tom, že lidem, kteří své fotky často sdílejí, to přijde v pohodě, a naopak lidem, kteří to nedělají, to pak přijde už moc,“ popisuje pro Blesk.cz odborník s tím, že někdy taková iniciativa celebrit na diváka může působit i nevkusně a trapně. „Tak trochu jako ztráta sebekritiky,“ říká Kulhánek.

Druhým motivem k podobným aktivitám může být obchodní kalkul. „Aby se z toho stal ideálně trochu virál, tak je potřeba, aby to bylo něco trochu skandálního, něco, co bude vzbuzovat pozornost, co bude trochu kontroverzní,“ vysvětluje Jan Kulhánek.

Odvážné holky!

Spolu s fanoušky ocenila hanbatou fotku Obermannové i Pořízkové Kateřina Cajthamlová, která se zabývá problematikou životního stylu a psychoterapií. „Doba, kdy se dámy v letech a ženy vůbec styděly ukázat byť kotníček či stehýnko, 60. lety minulého století vzala zasvé, bohudíky. Na fotkách vidím hravé, mladistvě vyhlížející, odvážné holky svého věku. A koho to pohoršuje, ať se dívá jinam,“ vzkazuje posměváčkům doktorka Kateřina.

Trendy se mění

K tématu sdílení odhalených fotek zralých žen na sociální sítí se pro Blesk.cz vyjádřila i psycholožka Alexandra Hrouzková.  „Jsou zde dvě roviny, první je společenská a druhá je osobní. Společensky – skrze média, marketing – bylo upřednostňováno mládí. Dnes je však již běžné zobrazovat různými formami i pokročilý věk nejen v souvislosti s negativními jevy, ale nově v souvislosti s úspěchem, prosperitou – ať už se jedná o oblasti vztahů, profese, tělesnosti. Tento trend a společenský vývoj je většinově vnímán pozitivně."

V osobní rovině má pak podle psycholožky každý člověk jiné hranice, osobnostní nastavení a motivy, které ovlivňují to, zda ze svého soukromí ukáže více či méně. „Každý tak činí jemu vlastním způsobem v rámci svých možností. Ten, kdo to hodnotí, tedy divák či čtenář, také vždy hodnotí dle toho, kde má posazenu svou normu vnímání toho, co je normální,“ dodává Alexandra Hrouzková.

Sexuolog: Mají můj obdiv

Podobnou aktivitu pozitivně vítá sexuolog Pavel Turčan. „Určitě to chce dávku odvahy a být tak trochu exhibicionista, ale to platí asi pro každý věk. Každopádně většinou se jedná o osobnosti, které tím jednak mohou zvýšit svou popularitu, ale zároveň se většinou jedná i o dobrý čin, tady o popularizaci a upozornění, že mít před sebou jenom ideál mladé ženy není to, co je v běžném životě realitou,“ myslí si o počinech slavných zralých dam Turčan.

Krásu těla lze podle něj obdivovat v každém věku. „Jako sexuolog na tom nevidím nic špatného. Pokud je v tom zapojena i špetka soudnosti a není to obscénní, rozhodně mne to neuráží. Spíše mají můj obdiv a pochvalu, že umí žít v každém věku,“ chválí sexuolog. Odhalené starší ženy tak podle něj mohou být i vhodným příkladem pro ostatní ženy. „Nemyslím tím, že by taky musely vystavovat svá nahá těla, ale tím, že si i ony samy mohou na jejich příkladu uvědomit, že stárnutí neznamená: raději někam zalez a už se neukazuj,“ uzavírá Pavel Turčan.

Chvála od plastického chirurga

Podle plastického chirurga Ondřeje Měšťáka, kterému prošly pod rukama davy žen, se časy mění a norma se posouvá. „Ještě před pár lety by takové vystavování na sociálních sítích bylo pro starší ženy nemyslitelné, ale v dnešní době už člověk ani tolik nepozvedne obočí. A obě zmíněné ženy vypadají na svůj věk opravdu velmi dobře,“ chválí Měšťák.

Zásadní roli v našem vzhledu podle něho hraje genetika, která rozhoduje nejen o tom, zda budeme přibírat, ale i o textuře a elasticitě naší kůže. A klíčovou úlohu má i náš dlouhodobý životní styl. „Sport je spíš sekundární, důležitější vliv na náš vzhled má strava,“ soudí Ondřej Měšťák. Ženy ve věku kolem šedesátky podle něj nejčastěji řeší omlazení obličeje, operaci víček a úpravu prsou. „Spějeme k tomu, že ukazování aktů ve vyšším věku bude stále častější,“ dodává plastický chirurg.

 

Video
Video se připravuje ...

Spisovatelka Irena Obermannová přiznala rodinné tajemství: Adopce a hledání příbuzných! Markéta Reinischová

Fotogalerie
23 fotografií