Dokonalé vánočky z pořadu Peče celá země: Se švestkovou omáčkou i ovocným rozvarem
-
Vánočku milujeme nejen o Vánocích. Dopřát si ji můžeme k nedělní snídani, k odpolední kávě kdykoli během týdne. Inspirujte se recepty soutěžících z pořadu Peče celá země. Jejich vánočky voní exotickým kořením a podávají se s pomazánkou nebo rozvarem.
- 1.
Vánočka s brusinkovou pomazánkou
Vánočka: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného plnotučného mléka, 30 g čerstvého droždí, 10 g vanilkového cukru s pravou vanilkou, 2 žloutky do těsta, 100 g krupicového cukru, 130 g másla (pokojové teploty), špetka soli, kůra z citronu, 100 g loupaných nesolených pistácií (40 g na ozdobu), 80 g sušených brusinek, 1 žloutek (na potření), 30 g 33% smetany (na potření), moučkový cukr (na posypání).
Postup: Do menší mísy odvážíme 100 gramů mouky, vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a přidáme vanilkový cukr. Zamícháme a necháme několik minut vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy od robotu nasypeme zbytek mouky (400 gramů), přidáme 2 žloutky a všechny ostatní ingredience kromě pistácií, brusinek a smetany, kterou budeme potřebovat až na potření vánočky.
Do mísy přidáme vzešlý kvásek a v robotu několik minut hněteme. Ke konci přidáme brusinky a pistácie (60 gramů) a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Dáme do čisté mísy a necháme kynout na teplém místě.
Představujeme 5. příběh Zázraku Blesku: Nenechávejte si ji, bude jako zvířátko, řekli mamince Markétky (32)…
Po 40 minutách těsto propracujeme a necháme dalších 40 minut kynout. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, které spleteme. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 30 minut odpočinout. Rozmícháme v misce žloutek se smetanou a celou vánočku dokonale potřeme a posypeme zbylými nasekanými pistáciemi. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme zhruba 35 minut. Zkusíme špejlí. Pokud vánočka hnědne, seshora ji přikryjeme alobalem. Po upečení necháme vychladnout a posypeme lehce moučkovým cukrem.
Brusinková pomazánka: 200 g mražených brusinek, 90 g krupicového cukru, 6 g pektinu.
Do kastrůlku dáme brusinky a 45 gramů cukru. Zahřejeme na 40 °C a přidáme dalších 45 gramů cukru rozmíchaného s pektinem. Mícháme metličkou a necháme projít varem. Dáme vychladit do lednice. Po vychlazení promixujeme tyčovým mixérem.
Čokoládová pomazánka s badyánem: 120 g 33% smetany ke šlehání, 120 g 54,5% hořké čokolády, 30 g glukózového sirupu, 30 g invertního cukru, 3 hvězdičky badyánu.
Smetanu spolu s badyánem louhujeme. Potom ji zahříváme spolu s glukózou a cukrem. Z horké smetany vyndáme badyán, nalijeme ji na čokoládu a tyčovým mixérem emulgujeme. Vytvoříme krásnou lesklou ganáž. Necháme ji lehce ztuhnout, tak aby šla namazat na vánočku.
- 2.
Vánočka s ovocným rozvarem
Vánočka: 250 ml plnotučného mléka, 120 g krupicového cukru, 500 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 2 žloutky, 1 vejce, 50 g másla, 30 g sádla, 1 pomeranč, 1/3 muškátového oříšku, špetka mletého kardamomu, 1 vanilkový lusk, výluh z tonka fazole, pár kapek růžové vody, 5 g soli, 50 g rozinek sultánek (bez pecek), 100 g sekaných mandlí, 100 g kandované pomerančové kůry (ne cukrové), 1 vejce (na potření), 100 g plátků mandlí (na posypání).
Mléko ohřejeme, přidáme polovinu cukru, polovinu mouky, droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do robotu dáme zbytek mouky, 2 žloutky, 1 vejce, máslo, sádlo, zbytek cukru, nastrouháme pomerančovou kůru, muškátový oříšek, kardamom, vanilku, výluh z tonka fazole, pár kapek růžové vody, sůl a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Nakonec zamícháme rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru. Necháme kynout aspoň 30 minut (na dvojnásobek objemu).
Těsto rozdělíme na 6 stejných kusů, vytvarujeme válečky a upleteme. Necháme kynout na dvojnásobek, potřeme rozšlehaným vejcem s kapkou růžové vody a posypeme mandlemi. Pečeme 10 minut při 180 °C a 30 minut při 165 °C na horký vzduch.
Arašídová pomazánka: 200 g krystalového cukru, 100 g 35% smetany, 5 g maldonské soli, 200 g másla, 100 g arašídů.
Z cukru uděláme karamel, který zalijeme smetanou, přidáme sůl. Po vychladnutí zašleháme do másla. Arašídy opražíme, nadrtíme a vmícháme do pomazánky.
Ovocný rozvar: 125 g jahod, 125 g marakujového pyré, 3 g pektinu, 100 g krupicového cukru, zázvor.
Jahody svaříme s marakujovým pyré, přidáme pektin rozmíchaný ve lžíci cukru a vaříme 2 minuty. Přidáme zbylý cukr a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a nakonec nastrouháme zázvor dle chuti.
- 3.
Vánočka se švestkovou omáčkou
Vánočka: 230 ml plnotučného mléka, 30 g čerstvého droždí, 130 g krupicového cukru, 370 g hladké mouky, 145 g polohrubé mouky, 5 g soli, 2 g mletého muškátového oříšku, 5 g vanilkového cukru, 4 vejce (3 žloutky do těsta, jedno na potření a bílek na potření mezipater), 50 ml rumu (20 ml do těsta, 30 ml na namočení rozinek), kůra z 1 citronu, 120 g másla pokojové teploty, 20 g rozinek, 60 g celých loupaných mandlí.
Do většího hrnku nalijeme asi 55 mililitrů vlahého mléka, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku krupicového cukru a lžičku mouky. Suroviny promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek (10 až 15 minut). Mezitím si prosejeme 370 gramů hladké mouky a 145 gramů polohrubé mouky do mísy robotu, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, vanilkový cukr a promícháme.
Do sypkých surovin přidáme tři žloutky, rum, zbytek mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Hmotu zpracujeme do kompaktního těsta pomocí hákového nástavce robotu na třetí rychlostní stupeň (6 až 8 minut). Až bude těsto krásně spojené a bude se odlepovat od stěn mísy, začneme do něj přidávat změklé máslo po malých lžičkách. Další máslo přidáváme tehdy, až je předchozí dávka zcela zapracovaná do těsta. Po zapracování másla těsto hněteme dalších 6 až 8 minut, do té doby, než je krásně hladké.
Vypracované těsto přendáme do mísy na kynutí, zakryjeme utěrkou nebo přetáhneme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, to trvá přibližně 45 až 50 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet stejných dílů, ze kterých uděláme kuličky. Ty necháme ještě 5 minut odpočinout. Jednotlivé prameny vyválíme na stejnou délku a při pletení vánočky potíráme jednotlivá patra bílkem a prosypáváme rozinkami.
Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku vložíme do trouby předem rozehřáté na 180 °C (horkovzduch). Po vložení vánočky do trouby snížíme teplotu na 160 °C a pečeme přibližně 45 minut (dozlatova). V případě, že bude vánočka rychle tmavnout, zakryjeme ji alobalem.
Meruňková marmeláda: 110 g čerstvých meruněk, 80 g meruňkového pyré, 30 g krystalového cukru, 1 g pektinu, 3 g citronové šťávy.
Do hrnce dáme pyré, které lehce zahřejeme. Přidáme cukr promíchaný s pektinem a přivedeme k varu. Poté přidáme lžičku citronové šťávy a nakonec přidáme kostičky meruněk.
Švestková omáčka s oříšky: 200 ml vody, 35 g perníku, 100 g sušených švestek, 75 g sušených rozinek, 20 g rybízové marmelády, 20 g povidel, 20 g krupicového cukru, 5 g vanilkového cukru, 5 g perníkového koření, 75 g vlašských ořechů, 25 g loupaných mandlí, 25 g loupaných lískových oříšků, badyán.
Do vody v kastrolku nastrouháme perník a necháme přijít k varu, poté přidáme sušené švestky a rozinky, které necháme chvilku provařit. Poté přidáme lžíci marmelády a povidel. Vaříme do té doby, než švestky změknou. Dosladíme, dochutíme a necháme vychladnout.
Vyzkoušejte také nejjednodušší rohlíky z domácí pekárny
VideoVideo se připravuje ...Nejjednodušší rohlíky z domácí pekárny Videohub/recepty