Po vstupu karanténa

Podle Státní veterinární správy ČR je z Ukrajiny možné přivézt jen zvířata v zájmovém chovu. Kvůli ochraně před zavlečením vztekliny musí majitelé zajistit, aby psi, kočky nebo fretky byli po vstupu na území ČR umístěni do 10denní karantény (zvíře je pod stálým dohledem) v místě pobytu.

Do 72 hodin ode dne vstupu majitelé také musí zajistit klinické vyšetření zvířete veterinářem, aby se zjistilo, že zvíře nevykazuje příznaky infekčního onemocnění (zejména vztekliny).

Výhoda případů nekomerčního dovozu

Podmínky platí jen pro nekomerční dovoz zvířat z Ukrajiny. Za běžných okolností musí zvířata mít už při příchodu do zemí EU pas, veterinární vyšetření, povinnou vakcinaci nebo označení mikročipem.

Čip, průkaz a očkování

Pokud se jedná o zvíře, které není identifikované, veterinář ho označí čipem, zaznamená údaje o zvířeti a vystaví doklad o provedeném vyšetření a očkovací průkaz nebo pas zvířete, ve kterém uvede číslo čipu. Mezi pátým až desátým dnem karantény je povinné opětovné klinické vyšetření zvířete. Pokud nebude vykazovat klinické příznaky vztekliny, bude proti ní očkováno.

Mimo Česko vzteklina existuje

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému přenosné i na člověka. Projevuje se změnami chování, zvýšenou dráždivostí, agresivitou, paralýzami a u neočkovaných končí smrtelně. Česká republika je od roku 2004 prostá vztekliny masožravců. Díky tomu se u nás nemusí lidé bát ohrožení svého života ani při pokousání neznámým zvířetem.

V Polsku a v Rumunsku se nakažená zvířata vyskytují, na Ukrajině bylo jen za první pololetí minulého roku prokázáno přes 300 případů výskytu vztekliny, z toho 135 u koček a 113 u psů.

V krizi pomoc zdarma

Veterinářka MVDr. Martina Načeradská odpovídá na dotazy čtenářů

Je možné, že se v Česku ve větší míře objeví zoonózy jako vzteklina a podobně? Co by měl udělat český chovatel psů nebo koček?

„Jako veterinář dělám vše proto, aby se zoonózy neobjevily, pro to také nabízím vyšetření, které nařídila SVS zdarma, a to včetně čipování a očkování proti vzteklině. Majitelé koček a psů by měli dbát na to, aby měli svá zvířata řádně očkovaná a odčervená, a pak větší riziko nehrozí.“

Co dělat, když se u dovezeného zvířete objeví příznaky nemoci?

„Je potřeba navštívit veterináře. Seznam kolegů, kteří poskytují tuto péči, najdete ZDE.

O čem se mlčí: Úmrtí zvířecích partnerů

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Úmrtí zvířecích partnerů Videohub

Fotogalerie
3 fotografie