Jak prospívá našemu zdraví

* Patří mezi nejzdravější ovoce na světě. Obsahuje vitamin A, vitamin C, vitamin E, zinek, draslík, fosfor a také vápník.

* Má pozitivní účinky při prevenci proti vysokému tlaku, hyperglykemii, při zánětech a při špatném trávení.

* Díky tomu, že obsahuje vysoké procento antioxidantů, zlepšuje průchodnost krve v tepnách (antioxidanty pomáhají při čištění těla od cholesterolu a udržují zdravější srdce).

* Pozitivně působí také na klouby. Studie poukazují i na to, že extrakt z granátového blokuje enzymy, které ničí klouby u pacientů s osteoporózou.

* Granátové jablko našemu tělu dodá železo, které pomáhá proti chudokrevnosti.

Jablko ze Středomoří

Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum). Tomuto stromu se nejvíce daří ve Středomoří. Konzumuje se pouze dužina, slupka granátového jablka je totiž velmi tvrdá a takřka nepoživatelná. Nejvíce se k nám dováží granátová jablka z Turecka a Španělska, z Indie, Peru, JAR a z Íránu.

Jak vybrat to správné?

Chystáte se na první ochutnání a nevíte, jak vybrat to správné granátové jablko? Pak se řiďte tím, že by měl být plod zralý. Tedy - nesmí být nikde pomačkaný, seschlý, otlačený nebo jinak poškozený. Slupka musí být lesklá, hladká a pevná. A červenožlutá. Pozor na plody, které jsou plesnivé kolem stopky. Doma ho uskladněte na suchém a tmavém místě, můžete ho dát do lednice.

Návod, jak se dostat k zrníčkům

1. Nejlepší je nejdříve si odkrojit vršek slupky.

2. Granátové jablko je rozdělené na segmenty, takže po stranách, kde nejsou zrníčka, slupku nařízneme, tak jako na fotce.

3. Pak se pokuste jablko »rozevřít« tak, jak to vidíte na obrázku.

4. Připravte si mísu se studenou vodou. Nad ní z jednotlivých částí začnou do vody vypadávat jadýrka. Tato zrníčka pak klesají dolů na dno misky a části slupky a bílá dužina plavou na hladině (tento odpad pak nakonec seberete).

5. Zrníčka můžete buď vyloupávat ručně, nebo si pomoci lžící, stačí klepat do slupky a zrníčka budou vypadávat do mísy s vodou.

Video
Video se připravuje ...

Jak nakrájet granátové jablko a které je nejchutnější Adam Balažovič

Fotogalerie
4 fotografie