Recepty na cukroví na poslední chvíli: Makronky, ořechové františky a vánoční pyramidky

/
  • Recepty na cukroví na poslední chvíli.
    10. prosince 2021 ● 06:00

    Vánoce jsou tady už z dva týdny a vy teprve připravujete plán cukroví, které budete chystat? Přinášíme tři snadné recepty, budou se hodit doslova na poslední chvíli. A pozitivní je, že do trouby z nich musí jen makronky.

  • 1.

    Vánoční pyramidky

    Suroviny:  200 g kandovaného ovoce (ananas, višně, hrušky, papája apod.)  po lžičce citronové a pomerančové kůry  100 g mandlí  špetka tlučeného hřebíčku  špetka mleté skořice  150 g hořké čokolády  kousek másla  cukr podle potřeby  několik plátků kandovaného ananasu na ozdobu

     

    Postup:  Ovoce i mandle nasekáme nahrubo a přidáme kůru. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, pro lepší konzistenci můžeme přidat kousek másla. Dáváme ale pozor, aby se čokoláda nevařila. Přidáme do ní nasekanou směs a koření, promícháme, odstavíme a necháme chvíli chladnout.

     

     Z tuhnoucí směsi lžící nabíráme hromádky a pokládáme je na pečicí papír. Pokud nám zbyla čokoláda, můžeme jí hrudky ještě polít.  Nakonec každou ozdobíme kouskem ananasu a necháme ztuhnout v lednici.

  • 2.

    Makronky

    Suroviny:  130 g cukru moučka  110 g jemně mletých mandlí  2 bílky  65 g cukru krupice  4 kapky růžového potravinářského barviva

     

    NA NÁPLŇ:  50 ml smetany ke šlehání  100 g bílé čokolády  45 g malinového džemu

    Postup:  Nejprve smícháme moučkový cukr s mandlovou moučkou a směs nasypeme stranou do velké mísy.  Bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem v tuhý sníh. Nakonec přimícháme také barvivo nebo trochu likéru a pomalu vše vmícháme do směsi moučkového cukru a mandlové moučky.

     

     Hotové těsto vložíme do plnicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme kolečka o průměru asi 3 cm. Ta pak necháme asi 4 hodiny schnout.  Vyschlá kolečka pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C asi 10 – 12 minut.

     

     Hotové makronky necháme vychladnout a teprve potom je sejmeme z papíru.  Než makronky vyschnou, připravíme si náplň: krátce povaříme smetanu a pak v ní za stálého míchání rozpustíme čokoládu.  Krém necháme úplně zchladnout a nakonec do něj vmícháme malinovou marmeládu s kousky ovoce.

     

     Hotovou náplní namažeme polovinu makronek a druhou polovinou přiklopíme jako klasické slepované cukroví.

     

     Poznámka: Připravujeme těsně před Štědrým dnem, aby příliš nevyschly!

  • 3.

    Ořechové františky

    Suroviny:  2 tatranky  5 – 6 medových perníčků bez polevy  100 g mletých vlašských ořechů + na ozdobu  2 lžíce kvalitního kakaa  100 g másla  1 lžíce ořechového likéru

     

    Postup:  Oplatky a perníčky rozsekáme v elektrickém sekáčku a směs přesypeme do mísy. Přidáme mleté ořechy, kakao, povolené máslo a likér.  Všechny suroviny společně propracujeme a pak rukama tvoříme malé františky. Obalíme je v mletých oříšcích, naskládáme do plechové krabice a uložíme do chladu.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy