Recepty na cukroví na poslední chvíli: Makronky, ořechové františky a vánoční pyramidky
-
Vánoce jsou tady už z dva týdny a vy teprve připravujete plán cukroví, které budete chystat? Přinášíme tři snadné recepty, budou se hodit doslova na poslední chvíli. A pozitivní je, že do trouby z nich musí jen makronky.
- 1.
Vánoční pyramidky
Suroviny: 200 g kandovaného ovoce (ananas, višně, hrušky, papája apod.) po lžičce citronové a pomerančové kůry 100 g mandlí špetka tlučeného hřebíčku špetka mleté skořice 150 g hořké čokolády kousek másla cukr podle potřeby několik plátků kandovaného ananasu na ozdobu
Postup: Ovoce i mandle nasekáme nahrubo a přidáme kůru. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, pro lepší konzistenci můžeme přidat kousek másla. Dáváme ale pozor, aby se čokoláda nevařila. Přidáme do ní nasekanou směs a koření, promícháme, odstavíme a necháme chvíli chladnout.
Z tuhnoucí směsi lžící nabíráme hromádky a pokládáme je na pečicí papír. Pokud nám zbyla čokoláda, můžeme jí hrudky ještě polít. Nakonec každou ozdobíme kouskem ananasu a necháme ztuhnout v lednici.
- 2.
Makronky
Suroviny: 130 g cukru moučka 110 g jemně mletých mandlí 2 bílky 65 g cukru krupice 4 kapky růžového potravinářského barviva
NA NÁPLŇ: 50 ml smetany ke šlehání 100 g bílé čokolády 45 g malinového džemu
Postup: Nejprve smícháme moučkový cukr s mandlovou moučkou a směs nasypeme stranou do velké mísy. Bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem v tuhý sníh. Nakonec přimícháme také barvivo nebo trochu likéru a pomalu vše vmícháme do směsi moučkového cukru a mandlové moučky.
Hotové těsto vložíme do plnicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme kolečka o průměru asi 3 cm. Ta pak necháme asi 4 hodiny schnout. Vyschlá kolečka pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C asi 10 – 12 minut.
Hotové makronky necháme vychladnout a teprve potom je sejmeme z papíru. Než makronky vyschnou, připravíme si náplň: krátce povaříme smetanu a pak v ní za stálého míchání rozpustíme čokoládu. Krém necháme úplně zchladnout a nakonec do něj vmícháme malinovou marmeládu s kousky ovoce.
Hotovou náplní namažeme polovinu makronek a druhou polovinou přiklopíme jako klasické slepované cukroví.
Poznámka: Připravujeme těsně před Štědrým dnem, aby příliš nevyschly!
- 3.
Ořechové františky
Suroviny: 2 tatranky 5 – 6 medových perníčků bez polevy 100 g mletých vlašských ořechů + na ozdobu 2 lžíce kvalitního kakaa 100 g másla 1 lžíce ořechového likéru
Postup: Oplatky a perníčky rozsekáme v elektrickém sekáčku a směs přesypeme do mísy. Přidáme mleté ořechy, kakao, povolené máslo a likér. Všechny suroviny společně propracujeme a pak rukama tvoříme malé františky. Obalíme je v mletých oříšcích, naskládáme do plechové krabice a uložíme do chladu.