Křehká vánoční klasika: Nejlepší mandlové hříbečky, vosí hnízda a pusinky
-
Nikdy se neomrzí, nejsou náročné na čas a hravě je zvládnete i těsně před Štědrým dnem. Inspirujte se vánoční klasikou, která nepotřebuje čas k uležení.
- 1.
Vosí hnízda
Suroviny: 150 g piškotů 50 g vlašských ořechů 1 bílek 1 lžíce mléka 100 g moučkového cukru 60 g másla 2 lžíce kakaa
NA KRÉM: 1 žloutek 60 g másla 1 lžíce rumu 50 g cukru moučka 25 ks piškotů na přiklopení
Postup: Nejdříve si rozdrtíme piškoty a ořechy na hladkou moučku. Přidáme prosátý cukr, kakao, změk lé máslo, bílek a jednu lžíci mléka. Rukama prohněteme a vypracujeme měkké a hladké těsto, které necháme v lednici asi hodinu odležet.
Připravíme si krém: změklé máslo utřeme se žloutkem a prosátým moučkovým cukrem, na závěr opatrně ředíme rumem. Z těsta tvarujeme jednotlivé kuličky a postupně vtlačujeme do formičky. Uprostřed uděláme důlek obráceným koncem vařečky. Naplníme krémem a přiklopíme piškotem. Dáme ztuhnout do lednice a skladujeme v chladu.
- 2.
Vánoční hříbečky
Suroviny: 200 g mletých mandlí 100 g práškového cukru 10 g kakaa 2 vaječné bílky cukr a kakao na obalení trochu bílku na lepení kloboučků.
Postup: Ořechy, cukr a bílek smícháme na tvarovatelnou hmotu, když je třeba, přidáme druhý bílek (záleží na velikosti vajíček). Oddělíme menší polovinu a smícháme s kakaem, z druhé, větší poloviny vytvarujeme nohy hříbků, které obalíme v cukru. Z tmavé hmoty vytvarujeme kloboučky, každý posypeme kakaem přes sítko.
Nakonec natřeme vrch každé nožky bílkem a přilepíme na ni klobouček, který opatrně přitlačíme. Hříbky necháme dobře zaschnout a za cca 2 dny podáváme.
- 3.
Sněhové pusinky
Suroviny: vaječné bílky cukr (moučkový nebo krystal)-na jeden bílek si připravíme 70 až 100 g cukru.
Postup: Bílky opatrně oddělíme od žloutků. Bílky začneme šlehat ve vodní lázni, šleháme elektrickým mixérem nastaveným na maximum a postupně k nim přidáváme všechen cukr. Hotovou hmotou naplníme cukrářský sáček a s jeho pomocí stříkáme na plech vyložený pečicím papírem malé pusinky. Pečeme jen při 100 °C zhruba hodinu.
Zkuste také populární popraskané sušenky crinkles
VideoVideo se připravuje ...Vánoční pečení: Popraskané sušenky neboli Crinkles Videohub