Křehká vánoční klasika: Nejlepší mandlové hříbečky, vosí hnízda a pusinky

/
  • Tři klasické druhy vánočního cukroví.
    9. prosince 2021 ● 10:34

    Nikdy se neomrzí, nejsou náročné na čas a hravě je zvládnete i těsně před Štědrým dnem. Inspirujte se vánoční klasikou, která nepotřebuje čas k uležení.

  • 1.

    Vosí hnízda

    Suroviny:  150 g piškotů  50 g vlašských ořechů  1 bílek  1 lžíce mléka  100 g moučkového cukru  60 g másla  2 lžíce kakaa

     

    NA KRÉM:  1 žloutek  60 g másla  1 lžíce rumu  50 g cukru moučka  25 ks piškotů na přiklopení

     

    Postup: Nejdříve si rozdrtíme piškoty a ořechy na hladkou moučku. Přidáme prosátý cukr, kakao, změk lé máslo, bílek a jednu lžíci mléka. Rukama prohněteme a vypracujeme měkké a hladké těsto, které necháme v lednici asi hodinu odležet.

     

    Připravíme si krém: změklé máslo utřeme se žloutkem a prosátým moučkovým cukrem, na závěr opatrně ředíme rumem. Z těsta tvarujeme jednotlivé kuličky a postupně vtlačujeme do formičky. Uprostřed uděláme důlek obráceným koncem vařečky. Naplníme krémem a přiklopíme piškotem. Dáme ztuhnout do lednice a skladujeme v chladu.

  • 2.

    Vánoční hříbečky

    Suroviny:  200 g mletých mandlí  100 g práškového cukru  10 g kakaa  2 vaječné bílky  cukr a kakao na obalení  trochu bílku na lepení kloboučků.

     

    Postup: Ořechy, cukr a bílek smícháme na tvarovatelnou hmotu, když je třeba, přidáme druhý bílek (záleží na velikosti vajíček). Oddělíme menší polovinu a smícháme s kakaem, z druhé, větší poloviny vytvarujeme nohy hříbků, které obalíme v cukru. Z tmavé hmoty vytvarujeme kloboučky, každý posypeme kakaem přes sítko.

     

    Nakonec natřeme vrch každé nožky bílkem a přilepíme na ni klobouček, který opatrně přitlačíme. Hříbky necháme dobře zaschnout a za cca 2 dny podáváme.

  • 3.

    Sněhové pusinky

    Suroviny: vaječné bílky   cukr (moučkový nebo krystal)-na jeden bílek si připravíme 70 až 100 g cukru.

     

    Postup: Bílky opatrně oddělíme od žloutků. Bílky začneme šlehat ve vodní lázni, šleháme elektrickým mixérem nastaveným na maximum a postupně k nim přidáváme všechen cukr. Hotovou hmotou naplníme cukrářský sáček a s jeho pomocí stříkáme na plech vyložený pečicím papírem malé pusinky. Pečeme jen při 100 °C zhruba hodinu.

     

    Zkuste také populární popraskané sušenky crinkles

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční pečení: Popraskané sušenky neboli Crinkles Videohub

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy