Překvapte na Vánoce slavnostními řezy: Kaštanové, londýnské, pudinkové i jablečné!
-
Vánoce se nemusí nést jen ve znamení tradičního cukroví. Vyzkoušejte snadné recepty na nadýchané vánoční řezy. Budou ozdobou každého slavnostního stolu.
- 1.
Kaštanové řezy
Suroviny: 200 g pečených jedlých kaštanů 50 g loupaných mandlí 250 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 250 g másla 250 g plnotučného mléka 4 vejce 125 g cukru krupice
Postup: Pčené kaštany a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme co nejvíce nadrobno. Poté smícháme s mlékem, až vznikne jemná hustší pasta. V kastrolku opatrně rozpustíme čokoládu s máslem.
Vezmeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, až vznikne hladký světle žlutý krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vmícháme do rozpuštěné čokolády s máslem a poté čokoládovou směs vmícháme do kaštanové pasty. Nakonec velice zlehka vmícháme sníh.
Pekáček nebo kulatou pečicí formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, pak do něho nalijeme těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch ztuhne, ale při pohybu formou by se měl celý dort lehce vlnit, neměl by být uvnitř úplně dopečený. Dort podáváme úplně vychladlý, nebo trochu teplý spolu s kopečkem šlehačky.
Víte, jak vznikla tradice vánočních perníčků?
VideoVideo se připravuje ...Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub
- 2.
Pudinkové řezy
Suroviny: Pudinkové řezy 200 g polohrubé mouky 200 g cukru 4 vejce 100 ml oleje 100 ml vody 1 vanilkový cukr 1 kypřicí prášek do pečiva 2 balíčky pudinku (vanilkový nebo čokoládový) 1 l mléka
NA OZDOBU: 2 kelímky zakysané smetany 1 balíček skořicového cukru mleté ořechy
Postup: V míse utřeme žloutky s cukrem, olejem, vodou a vanilkovým cukrem. Pak přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pudink uvaříme dle návodu a ještě teplý nalijeme na těsto. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, pak povrch potřeme zakysanou smetanou a posypeme mletými ořechy a skořicovým cukrem.
- 3.
Jablkové řezy
Suroviny: 350 g nastrouhaných jablek 350 g polohrubé mouky 1,5 prášku do pečiva 350 g cukru 2 lžíce kakaa 250 ml mléka 2 lžíce rumu 10 lžic oleje 2 vejce
POLEVA: 50 g tyčinek Ledové kaštany 50 g másla mletý kokos na posypání
Postup: Všechny uvedené suroviny na těsto smícháme v míse. Vznikne tak hustější hmota, kterou nalijeme do pekáče a upečeme při 180 °C. Trvá to asi 20–30 minut podle tloušťky těsta v pekáči. V kastrůlku rozehřejeme ledové kaštany s máslem a moučník poté touto polevou ozdobíme. Povrch můžeme posypat kokosem.
- 4.
Londýnské řezy
Suroviny: 250 g polohrubé mouky 140 g másla 100 g cukru moučka 4 žloutky ¼ prášku do pečiva
OŘECHOVÝ SNÍH: 4 bílky 200 g cukru krupice 140 g mletých vlašských ořechů (nebo kokosu) rybízová marmeláda
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, na pomoučněném vále je vyválíme na plát velikosti plechu a pomocí válečku jej přeneseme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Připravíme si ořechový sníh: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a po částech do něho zamícháme ořechy nebo kokos.
Těsto potřeme po celé ploše marmeládou a na marmeládu naneseme ve stejnoměrné vrstvě ořechový sníh. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dorůžova, tedy asi 25–35 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverečky.