Překvapte na Vánoce slavnostními řezy: Kaštanové, londýnské, pudinkové i jablečné!

/
  • O Vánocích nemusíte servírovat jen cukroví. Zkuste také lahodné  slavnostní řezy.
    4. prosince 2021 ● 05:00

    Vánoce se nemusí nést jen ve znamení tradičního cukroví. Vyzkoušejte snadné recepty na nadýchané vánoční řezy. Budou ozdobou každého slavnostního stolu.

  • 1.

    Kaštanové řezy

    Suroviny:  200 g pečených jedlých kaštanů  50 g loupaných mandlí  250 g čokolády s vysokým obsahem kakaa  250 g másla  250 g plnotučného mléka  4 vejce  125 g cukru krupice

     

    Postup: Pčené kaštany a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme co nejvíce nadrobno. Poté smícháme s mlékem, až vznikne jemná hustší pasta.  V kastrolku opatrně rozpustíme čokoládu s máslem.

     Vezmeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, až vznikne hladký světle žlutý krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh.  Žloutky s cukrem vmícháme do rozpuštěné čokolády s máslem a poté čokoládovou směs vmícháme do kaštanové pasty. Nakonec velice zlehka vmícháme sníh.

     

     Pekáček nebo kulatou pečicí formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, pak do něho nalijeme těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch ztuhne, ale při pohybu formou by se měl celý dort lehce vlnit, neměl by být uvnitř úplně dopečený.  Dort podáváme úplně vychladlý, nebo trochu teplý spolu s kopečkem šlehačky.

     

    Víte, jak vznikla tradice vánočních perníčků?

    Video
    Video se připravuje ...

    Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub

  • 2.

    Pudinkové řezy

    Suroviny: Pudinkové řezy  200 g polohrubé mouky  200 g cukru  4 vejce  100 ml oleje  100 ml vody  1 vanilkový cukr  1 kypřicí prášek do pečiva  2 balíčky pudinku (vanilkový nebo čokoládový)  1 l mléka

     

    NA OZDOBU:  2 kelímky zakysané smetany  1 balíček skořicového cukru  mleté ořechy

     

    Postup:  V míse utřeme žloutky s cukrem, olejem, vodou a vanilkovým cukrem. Pak přidáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků.  Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.  Pudink uvaříme dle návodu a ještě teplý nalijeme na těsto.  Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.  Po upečení necháme vychladnout, pak povrch potřeme zakysanou smetanou a posypeme mletými ořechy a skořicovým cukrem.

  • 3.

    Jablkové řezy

    Suroviny: 350 g nastrouhaných jablek 350 g polohrubé mouky 1,5 prášku do pečiva 350 g cukru 2 lžíce kakaa 250 ml mléka 2 lžíce rumu 10 lžic oleje 2 vejce

     

    POLEVA: 50 g tyčinek Ledové kaštany 50 g másla  mletý kokos na posypání

     

    Postup:  Všechny uvedené suroviny na těsto smícháme v míse. Vznikne tak hustější hmota, kterou nalijeme do pekáče a upečeme při 180 °C. Trvá to asi 20–30 minut podle tloušťky těsta v pekáči.  V kastrůlku rozehřejeme ledové kaštany s máslem a moučník poté touto polevou ozdobíme. Povrch můžeme posypat kokosem.

  • 4.

    Londýnské řezy

    Suroviny:  250 g polohrubé mouky  140 g másla  100 g cukru moučka  4 žloutky  ¼ prášku do pečiva

     

    OŘECHOVÝ SNÍH:  4 bílky  200 g cukru krupice  140 g mletých vlašských ořechů (nebo kokosu)  rybízová marmeláda

    Postup:  Z uvedených surovin vypracujeme těsto, na pomoučněném vále je vyválíme na plát velikosti plechu a pomocí válečku jej přeneseme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.  Připravíme si ořechový sníh: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a po částech do něho zamícháme ořechy nebo kokos.

     

     Těsto potřeme po celé ploše marmeládou a na marmeládu naneseme ve stejnoměrné vrstvě ořechový sníh.  Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dorůžova, tedy asi 25–35 minut.  Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverečky.

    Fotogalerie
    4 fotografie

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy