Slavíkův portrét vykreslený do nejmenšího detailu nebo obrázky hollywoodských hereckých legend. To je výsledek Vojtova oblíbeného koníčku, kterému se věnuje ve volném čase.

 „S kreslením jsem začal asi před třemi lety, byla to víceméně náhoda. Na internetu jsem našel nakreslené plačící oko, tak jsem si koupil pár tužek, vyzkoušel ho taky nakreslit a nějak mě to chytlo,“ popisuje své začátky Vojtěch, který pracuje jako Justiční stráž u Okresního soudu ve Znojmě.

„Práci ve vězeňské službě mám rád. Je to velmi důležitá součást společnosti a zodpovědné zaměstnání,“ přibližuje nadějný kreslíř, který také trénuje dětský fotbal.

Gottovu podobiznu kreslil už jednou, a jak sám říká, zkusil to znovu, aby viděl, jaký pokrok udělal. „Kresba zabrala asi 50 hodin a nejtěžší na portrétech jsou vždy oči. Každý se totiž nejprve podívá do očí,“ přiznává Vojtěch, který už má i zájemce o Gottův portrét.

Kreslení je pro Vojtěcha relax, u kterého odpočívá. O žádné »leháro« ale nejde. Tenhle koníček vyžaduje velkou trpělivost a pečlivost. „Na realistických portrétech je klíčový výraz tváře a očí. Ne každý si uvědomí, že při kreslení vezmu do ruky každý milimetr a nejen jednou. Důležitý je výběr správné tvrdosti tužky, výběr gumy a dalších pomůcek, stínování...“ vypočítává Vojtěch a dodává: „Nikdy nesmíte být úplně spokojený, aby se hranice mohly posouvat.“

Video
Video se připravuje ...

Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea Ostravské muzeum

Fotogalerie
13 fotografií