Cukr kávu kazí

„Je to mýtus. Ochutnávači kávy také nejprve ochutnají kávu bez cukru a pak s cukrem, protože cukr jakoby zalepí chuťové pohárky, které jsou po stranách jazyka a detekují hořkost. Jejich překrytím se například zvýrazní ovocná chuť v arabice,“ vysvětluje baristka Monika Matúšová. 

Mléko ničí chuť

Ani mléko (stejně jako cukr) výsledný nápoj nezničí. Ale mohou zamaskovat nedostatky kávového zrna, takže nerozpoznáte, jestli je káva dostatečně kvalitní.

Liší se chutí, obsah kofeinu je stejný

Robusta i Arabika se liší nejen obsahem kofeinu, ale i počtem počtu chromozomů. Arabika má 44 chromozomů, může mít až 1500 různých chutí. Robusta má 22 chromozomů a méně chutí, nic ovocného v ní nenajdete. Obsahuje více než dvojnásobek množství kofeinu.

Robusta a Arabika jsou různé odrůdy

Robusta a Arabika nejsou odrůdy jednoho druhu. „Jedná se o dva různé druhy kávy, které se liší velikostí zrn, obsahem kofeinu a zejména počtem chromozomů, které ovlivňují výslednou chuť,“ říká baristka.

Nejvíc kofeinu má espresso

Espresso (30 ml) má výraznější chuť a bohatší pěnu, ale méně kofeinu než například zalévaná káva. Pokud chcete kávu, která vás »nakopne«, odborníci doporučují dvojité espresso.

Jak využít »lógr«

Pijete rádi klasického turka a zbylý »lógr«vyhazujete? Je to škoda! Sedlina obsahuje cenné látky (dusík, vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík), takže s ní obohatíte kompost nebo pohnojíte květiny (stačí přimíchat do půdy kolem rostlin). Káva navíc umí absorbovat těžké kovy, které se občas nacházejí v půdě.

Video
Video se připravuje ...

Vyrob si sám: Lahodné kávové želé osvěží a povzbudí Mall.cz

Fotogalerie
6 fotografií