Štrůdl

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 g másla (může se použít i hera), 200 ml podmáslí, sůl + náplň dle chuti (strouhaná jablka, rozinky, oříšky, skořice).

Postup: Z ingrediencí (mouka, máslo, podmáslí, špetka soli) vypracujte těsto. Poté ho dejte do lednice odpočinout a vrhněte se na náplň. Tu můžete zvolit klasicky jablečnou (smícháte strouhaná jablka a přidáte dle chuti oříšky, rozinky, skořici...).

Někdo přidává kokos, jiný zase zvolí místo jablek třeba hrušky. Pak těsto vyválíme, poklademe náplní, zavineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 190 °C přibližně 30 min.

Perník

Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 220 g cukru krupice, cca 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva (nebo plnější lžička sody), 1 – 2 lžičky perníkového koření (dle chuti), 500 ml podmáslí, 1 vejce, 1 dl oleje + dle chuti: čokoládová poleva nebo džem na promazání.

Postup: Všechny sypké suroviny smíchejte v míse a přidejte vejce, olej a podmáslí. Poté těsto zamíchejte a nalijte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu (nebo samozřejmě můžete použít pečicí papír) a dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut.

Upečený perník můžete po zchladnutí přelít čokoládovou polevou. Nebo jen nakrájet a před podáním posypat moučkovým cukrem. Třetí variantou je upéct ho v menším hlubokém pekáči a po zchladnutí prokrojit a potřít marmeládou.

Buchty

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, malá lžička soli, 250 – 300 ml podmáslí, 2 žloutky, 2 lžíce mléka, ½ kostky droždí, 110 g rozpuštěného sádla, 20 ml rumu, náplň dle chuti (tvarohová, maková, povidla...), moučkový cukr na závěr.

Postup: Odeberte do mističky 1 lžíci z odvážené mouky, přidejte vlažné mléko, lžičku cukru, nadrobené droždí, vše promíchejte a nechte vzejít kvásek. Zbytek mouky prosejte do misky a přidejte cukr krupici i vanilkový, sůl, pak přilijte rozkvedlané žloutky, rum, sádlo (2 lžíce nechte na pomazání), kvásek a zadělejte podmáslím, které přidávejte postupně podle toho, jak saje mouka.

Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Pak těsto přendejte na vál. Nejlepší je ho rozdělit na 3 díly a z každého odkrojit 8 stejných čtverců velikosti dlaně. Každou buchtu poté plňte a dávejte do vymazaného pekáče. Všechny následně pomažte zbytkem tekutého sádla a nechte odpočívat a kynout ještě 20 minut.

Pak zapněte troubu a nastavte na 220 °C. Vykynuté buchty dejte přikryté víkem do vyhřáté trouby a pečte 15 minut. Poté sundejte víko a pečte dalších 5 minut. Troubu vypněte a nechte ještě 5 minut zavřenou.

Zkuste také buchty podle video návodu:

Video
Video se připravuje ...

České buchty jako od babičky? Nejlepší jsou makové! Kuliner - škola vaření

Fotogalerie
4 fotografie