Existují dva druhy
Existují dva základní druhy máku – mák potravinářský, který je určený k jídlu, a mák technický, který se využívá pro farmaceutické účely a jehož semena se nesmí použít jako potravina. Nicméně se stává, že se potravinářský mák pančuje tím technickým.
Modrý je unikátní
U máku potravinářského se rozlišují odrůdy, a to podle toho, jakou barvu mají semena – např. bílá, stříbrošedá nebo modrá. A právě modrý mák vypěstovaný na území ČR je svým způsobem unikátní.
Tři možnosti, jak se nesplést...
•Unijní logo: Produkt označený modro-žlutou známkou Chráněného zeměpisného označení (CHZO) »Český modrý mák« garantuje kvalitu a původ a je pod kontrolou státního inspekčního úřadu a EU. Velký význam této evropské známky spočívá i v tom, že náš mák ochrání i v zahraničí.
•Cechovní norma: V regálech obchodů můžete najít i mák s logem České cechovní normy, která je v požadavcích na obsah návykových alkaloidů mnohem přísnější než unijní Chráněné zeměpisné označení. Cechovní normou jsou definovány parametry jak na mák celý, tak i na mák mletý.
•Maková mapa: Kvalitní mák s garancí českého původu můžete koupit i přímo od pěstitele (tzv. v prodeji ze dvora). A kde takové pěstitele najít? Na www.makovamapa.cz se můžete o koupi rozhodnout podle lokality či ceny máku.
V čem je přínosný?
• Obsahuje 12x vyšší množství vápníku než mléko.
• Má 3x více železa než např. špenát.
• Podíl draslíku je 2,5x vyšší než u banánu.
• Obsah hořčíku je 2x vyšší než ve vlašském ořechu.
Makové lívance se švestkovým rozvarem
POTŘEBUJETE: Na lívance: ✔ 180 g hladké mouky ✔ 4 lžíce cukru krupice ✔ 2 lžičky prášku do pečiva ✔ 2 velké lžíce mletého máku ✔ 2 vejce ✔ 250 ml mléka ✔ slunečnicový olej
Na rozvar: ✔ 500 g švestek ✔ 4 lžíce cukru krupice
POSTUP: Smíchejte sypké ingredience na lívance, přidejte vejce, mléko a promíchejte dohladka. Připravte si švestkový rozvar. Švestky pokrájejte na menší kousky, dejte do kastrůlku, přisypte cukr a na mírném ohni povařte cca 10 minut. Rozpalte pánev s trochou oleje, vlijte těsto na lívance a smažte z obou stran dozlatova. Hotové lívance zalijte švestkovým rozvarem.
Upečte si také snadnou švestkovou bublaninu
Upečte si skvělou bublaninu, která vydrží dlouho čerstvá! Videohub/recepty