V posledních několika dnech si Radek houbaření skutečně vychutnal dosyta. Nejprve obhlédnul křemenáče u Holoubkova na Rokycansku, pak vyrazil do lesa s dcerou a nakonec s přáteli do Brd. „Vydali jsme se do lokality Láz u Příbrami. Houbařů je hodně, ale vůbec mi to nevadí, šli jsme dokonce až odpoledne po ostatních,“ popsal pro Blesk.cz Radek Touš.

Překrásné kousky už ani nepočítá a ani je neváží. „Podmínky jsou tady ideální, je mokro a teplo. A pocit z těch hřibů je překrásný až dojemný,“ svěřil se.

Asi si říkáte, co se všemi koši hub Radek dělá, že je snad musí prodávat....Pravda je ale úplně jiná. „Hřiby rozdávám lidem, kteří se do lesa kvůli postižení nedostanou a do domova důchodců,“ směje se Radek.

A jak podle zkušeného houbaře uspět? „Neseděl doma na zadku a jít se projít do lesa. Jinak rostou hlavně v nižších smrčinách,“ dodává.

Recept na houbovou omáčku podle Radkovy šumavské babičky

* Malé pokrájené tvrdé hříbky dáme dusit s trochou másla a podle potřeby podlijeme, osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a dusíme minimálně půl hodiny.

* Do druhého hrnce si dáme vývar (když není, stačí bujon v kostce), celou cibuli, divoké koření (bobkový list, pepř celý, nové koření) sůl, ocet, cukr. Vaříme také minimálně půl hodiny. Scezený vývar přidáme do hrnce s houbami a společně opět chvilku provaříme.

* V misce si rozmícháme smetanu 31% a zakysanou smetanu 15% společně s hladkou moukou. Pečlivě promícháme a omáčku tím zahustíme, za stálého míchání ještě provaříme cca 20 minut.

* Na závěr podle chuti dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem a ještě můžeme zjemnit máslem. Po vložení másla už nevaříme!

Ryzce určitě poznáte snadno, jak rozlišit ale ty, které označujeme jako ryzce pravé, tedy jedlé a chuťově výborné? 

Fotogalerie
12 fotografií